Nieuws -

Amerikaanse lippenstift bevat zware metalen

Bij onderzoek van lippenstiften ontdekten Amerikaanse wetenschappers een cocktail van stoffen die gevaarlijk kunnen zijn voor de gezondheid. Ze vonden onder meer lood, cadmium, chroom, aluminium en nog vijf andere metalen.

vrijdag 3 mei 2013 13:35
Spread the love

De onderzoekers van de Universiteit van California testten 32 verschillende soorten lippenstift en lippenbalsem die te vinden zijn in de meeste Amerikaanse grootwarenhuizen en drogisten. Ze ontdekten onder meer metalen zoals lood, cadmium en chroom.

Eerder onderzoek had al uitgewezen dat cosmetica dergelijke metalen bevat. “De metalen detecteren is daarom niet waar het hier om draaide, wel de concentraties”, zegt Katharine Hammond, hoogleraar Milieu- en Gezondheidsstudies. “Sommige van die metalen komen voor in concentraties die op lange termijn de gezondheid kunnen schaden.”

Geabsorbeerd

Als de lippenstift niet terechtkomt op een servet of glasrand, wordt hij langzaam geabsorbeerd door het lichaam. De onderzoekers berekenden dat er zo bij gemiddeld gebruik ongeveer 24 milligram per dag wordt opgenomen door het lichaam. Wie intenser gebruik maakt van lippenstift, en bijvoorbeeld verschillende keren per dag lippenstift aanbrengt, kan tot 87 milligram absorberen.

Bij gebruik van lippenstiften die chroom bevatten bijvoorbeeld, kan dat een gevaar betekenen voor de volksgezondheid. Chroom wordt in verband gebracht met maagkanker. Een intensief gebruik van lippenstift kan ook tot een te hoge blootstelling aan aluminium, cadmium en mangaan leiden. In het geval van mangaan kan een lange bootstelling schadelijk zijn voor het zenuwsysteem.

In 24 van de 32 stalen werd ook lood gevonden, maar de concentratie was niet hoog genoeg om van een risico te spreken voor volwassenen. De onderzoekers maken zich wel zorgen over gebruik van de lippenstift door kinderen.

Strengere regels

De onderzoekers roepen de Amerikaanse overheid op om strengere regels op te leggen aan de industrie. Momenteel zijn er geen richtlijnen voor wat betreft de concentratie aan metalen in cosmetica in de VS, in tegenstelling tot de EU, waar cadmium, chroom en lood verboden zijn in schoonheidsproducten.

“Ik ben van mening dat het Voedsel- en Geneesmiddelagentschap FDA hier meer aandacht moet voor hebben”, zegt Sa Liu, een van de wetenschappers die meewerkten aan het onderzoek. “De lippenstiften en balsems die we hebben onderzocht zijn merken die overal in de winkel verkrijgbaar zijn. Op basis van deze studie is een grotere en meer diepgaande studie van lippenstiften en schoonheidsproducten in het algemeen wenselijk.”

take down
the paywall
steun ons nu!