Minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) is na de uitschakeling van Steven Vanackere de nieuwe vice-premier in de regering-Di Rupo. Hij was nog maar net gepromoveerd toen hij de vakbonden al een eerste keer provoceerde.
“Als we zomaar alle arbeiders zouden gelijkschakelen met het bediendestatuut, dan is dat onmogelijk voor de concurrentiekracht van onze bedrijven en onze economie”, zei hij in het VTM Nieuws.
Hij deed zijn uitspraken op het moment dat een speciale werkgroep met vertegenwoordigers van werkgevers, vakbonden en de regering net begonnen was met de bespreking van het gevoelige dossier. Tegen eind maart moet dat een voorstel opleveren. Als dat voorstel er niet is, zal de regering het dossier naar zich toetrekken.
Ook de werkgevers doen weinig moeite om de rust te bewaren. Fa Quix, manager van Fedustria, de sectororganisatie voor de textiel-, hout- en meubelindustrie ging er woensdag zwaar tegen aan op Twitter.
“Gelijkschakeling opzegtermijnen arbeiders-bedienden kan enkel op substantieel lager niveau dan huidige bediendetermijnen”, klonk het. En even later: ‘Harmonisering naar boven’ vd opzegtermijnen arbeiders/bedienden is onbetaalbaar voor de industrie. Vakbondsvoorstel is jobvernietigend.”
De vakbonden willen inderdaad een harmonisering naar boven toe. Ze hopen wat de opzegtermijnen betreft uit te komen bij de huidige regel voor de bedienden: 3 maanden per 5 jaar anciënniteit. De werkgevers mikken op enkele maanden opzeg na twintig jaar anciënniteit en amper een week tijdens het eerste jaar. Sterke sectoren zouden daar wel nog iets bovenop kunnen doen.
Stakingen
Onaanvaardbaar, vinden de vakbonden. Dat zou immers een grote stap achteruit zijn voor 70 procent van de werknemers die nu al onder het huidige regime vallen. Het lijkt moeilijk haalbaar om die twee standpunten in enkele weken tijd veel dichter bij elkaar te brengen. De grote tegenstelling bleek eerder al uit een peiling in opdracht van de socialistische vakbond BBTK. Drie kwart van de werknemers wil dat de huidige opzegtermijn van de bedienden de referentie wordt. Slechts een kwart van de werkgevers ziet dat zitten.
De bediendebonden van het ABVV en het ACV (BBTK, LBC-NVK en CNE) werkten daarom een actieplan uit. “Vanaf midden april worden acties gepland in de sectoren, waar wij de werknemers vertegenwoordigen, die ook stakingen zullen inhouden. Dit actieplan zal verder lopen in de maanden mei en juni, indien nodig”, klinkt het in een gezamenlijk persbericht.