Afrikaanse troepen voor ECOWAS-missie arriveren in Mali
Nieuws, Afrika, Politiek, Bamako, Mali, West-Afrika, ECOWAS, President Amadou Toumani Touré, Kapitein Amadou Sanogo, Gao, Tombouctou, Dioncounda Traoré, Mopti, VN-vredesmissies, Islamistische rebellen, Franse interventie, Afisma, Markala, Ségou, Wereldvoedselprogramma (WFP) -

Afrikaanse troepen voor ECOWAS-missie arriveren in Mali

BAMAKO — Militairen van de door Afrika geleide internationale missie in Mali stromen het West-Afrikaanse land binnen. Enkele honderden soldaten zijn al actief in diverse steden in het land. Voor eind februari zullen ze met 5.000 zijn.

woensdag 13 februari 2013 16:45
Spread the love

Troepen uit Benin, Ivoorkust en Senegal kwamen onlangs aan in de Malinese hoofdstad Bamako. Ze maken deel uit van de internationale missie AFISMA, die door de Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten (ECOWAS) werd opgezet om het Malinese leger te helpen het hele grondgebied opnieuw onder controle te krijgen.

Volgens een bron bij het Malinese ministerie van Defensie zullen er voor eind februari 5.000 West-Afrikaanse militairen gestationeerd zijn in Mali. Meer dan de helft is al aangekomen.

In Markala, een stadje aan de Niger op 35 km van Ségou, in het midden van Mali, zijn momenteel zeshonderd soldaten uit Burkina Faso. “We voelen ons veiliger sinds zij er zijn”, zegt de burgemeester van Markala, Demba Diallo. “Ze zitten in de militaire school en er zijn tot nu toe geen problemen geweest. Elke vijf minuten zie je hier wel Burkinese patrouilles. Ze zorgen voor de veiligheid.”

In de nabijgelegen stad Ségou zijn 250 Nigeriaanse militairen gestationeerd. In San, een stad iets verder naar het noorden, zitten Togolese soldaten. Troepen uit Niger gingen rechtstreeks naar Gao, een van de grootste steden in het noorden van Mali. Gao werd onlangs door Franse troepen bevrijd van de islamistische bezetting.

Franse interventie

Frankrijk begon op 11 januari 2013 een militaire interventie in Mali op uitdrukkelijk verzoek van de Malinese overgangspresident Dioncounda Traoré. Extremisten hadden eerder opgetrokken naar de stad Konna, 60 kilometer ten noordoosten van het strategisch gelegen Mopti.

Sinds april vorig jaar was twee derde van het land in handen van islamistische rebellen. Na de succesvolle interventie, wil Frankrijk zijn troepen tegen het einde van maart terugtrekken.

Er lopen onderhandelingen om de ECOWAS-troepen onder het commando van de Verenigde Naties (VN) te plaatsen. De Britse omroep BBC meldde echter dat de plaatsvervangend secretaris-generaal van de VN, Jan Eliasson, op 12 februari gezegd heeft dat de Malinese regering ‘aarzelt’ over een VN-vredesmissie in het land.

Malinese overheidsfunctionarissen hebben opgeroepen tot eenheid in het Malinese leger. Op vrijdag 8 februari braken in de hoofdstad Bamako gevechten uit tussen de Rode Baretten – die de bij de staatsgreep van 22 maart 2012 afgezette president Amadou Toumani Touré steunen – en de Groene Baretten, die achter de coupleiders staan. Enkele lagere militairen binnen het Malinese leger onder leiding van kapitein Amadou Sanogo zetten vorig jaar de democratisch gekozen burgerregering af.

Voedselverdeling

Het Wereldvoedselprogramma (WFP) heeft de voedselverdeling in het noorden van het land hervat. De organisatie was daar in januari mee gestopt. “Steden zoals Tombouctou, Goundam en Niafunké worden weer bevoorraad per schip”, meldt het WFP.

Ook de hoofdweg van Sévaré naar Douentza is weer open, waardoor het mogelijk wordt voedsel over land naar Gao te brengen.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!