Een jonge vrouw danst (foto: Maj Michelson, Flickr).
Reportage, Nieuws, Europa, Economie, Samenleving, Werkloosheid, Mensenhandel, Spanje, Prostitutie, Economische ciris, Valencia, Prostitutiecursus, Ontucht, Clubs -

Prostitutiecursus in Spanje: werk verzekerd

Terwijl de Spaanse werkloosheid piekt, belooft een opleiding de knepen van het oudste vak ter wereld aan te leren. En op dit moment is dat niet strafbaar.

donderdag 11 oktober 2012 12:45
Spread the love

“Direct werk! Professionele opleiding tot prostituee. Een zeer winstgevende job voor beide seksen”

Een affiche in de straten van de Spaanse stad Valencia is duidelijk: de docenten beloven onmiddellijk werk na de cursus. In een land waar bijna 25 procent van de bevolking werkloos is, is dit een aanbod dat aanzet tot nadenken. Wat zijn de criteria om in aanmerking te komen voor deze opleiding? Je moet meerderjarig zijn, een goed voorkomen hebben en je mag niet verlegen zijn.

De affiches doken in mei voor het eerst op in Valencia. De opleiding duurt een week en combineert theorie en praktijk. De studenten verdiepen zich twee uur per dag in de wereld van seksspeeltjes, de Kamasutra en andere materie. De opleiding kost 100 euro en een job is verzekerd.

Terug naar school

Het bestuur van de autonome regio Valencia heeft een gerechtelijk onderzoek aangevraagd om uit te zoeken of er sprake is van aanzet tot ontucht. Na een maand beraad waren de rechters van mening dat dit niet het geval was: niets wijst erop dat minderjarigen worden geviseerd of dat men aanzet tot prostitutie.

Omdat er niet voldoende bewijs is dat er strafbare feiten worden gepleegd, kunnen de organisatoren sinds enkele weken weer op zoek gaan naar leerlingen. Back to school, als het ware. Dus hangen er in de straten weer affiches met een gsm-nummer op.

“Voor het praktische aspect van de opleiding moet je je richten tot prostituees in een appartement in de Rufaza-wijk. Daar wordt de leerlingen uitgelegd wat ze moeten doen, hoe en waar”, vertelt de persoon aan de andere kant van de lijn aan Rosana Crespo, een journaliste van het Valenciaanse dagblad ABC.

Wanneer Rue89 (nvdr: de Franse nieuwswebsite die dit artikel oorspronkelijk publiceerde) de persoon twee dagen later contacteert, krijgt die iets helemaal anders te horen: “Dit moet een vergissing zijn. De advertentie dateert van mei, maar ik heb dit nummer pas sinds augustus. Ik heb vandaag minstens 70 oproepen gekregen en weet niet over welke opleiding u het hebt.”

“Dat klopt niet. Toen ik zei dat ik geïnteresseerd was, hebben ze zelfs voorgesteld een afspraak te maken. Aangezien de regionale gezagdragers weer aan de zaak werken, zijn ze wantrouwig”, legt de journaliste van ABC uit.

Er zijn geen strafbare feiten gepleegd

Na deze nieuwe oproep tot studenten hebben enkele politici van regionale partijen gevraagd de zaak te heropenen om dit soort cursussen te verbieden. Een woordvoerder van de nationale politie legt uit: “Er werden geen strafbare feiten gepleegd. Maar een klacht van een minderjarige of een bekentenis van iemand over gedwongen prostitutie of geweld zou de zaak veranderen.”

In Spanje is prostitutie, namelijk het aanbieden van seksuele diensten in ruil voor geld, legaal. Ontucht en mensenhandel daarentegen zijn strafbaar. Maar hoe bewijs je dat de meisjes in de bordelen en de vele clubs die het land telt niet gedwongen worden zich te prostitueren? Zonder klachten kan de overheid en de politie niet ingrijpen.

In Spanje zouden zo’n 200.000 tot 400.000 prostituees actief zijn, waarvan 90 procent het slachtoffer is van mensenhandel.

“Er is in Spanje geen register dat het aantal prostituees registreert, dus deze cijfers zijn niet volledig”, aldus Hetaira, een vereniging die de belangen van prostituees verdedigt.

Overal bordelen en clubs

In Moraleja, een dancing in het zuiden van Madrid, hangt er een verhitte sfeer: zowel zakenmannen als enkele lokale jongeren houden de vele meisjes in het oog. Er is voor ieder wat wils: groot, klein, blond, roodharig of brunette. Moraleja lijkt een typisch danscafé: er is een dansvloer en een bar, de nieuwste hits worden gespeeld, maar achteraan vind je een deur die toegang geeft tot het hotelletje naast de dancing.

Het is een ‘alternatieve club’, een plek waar klanten kunnen afspreken met prostituees. De mannen praten wat met de meisjes, trakteren een glas of twee (geld voor de patron van de club), en daarna betalen ze voor de seksuele diensten (geld voor het meisje). Na de betaling vertrekken ze naar het hotel. In dit bedrag is, normaal gezien, de kost voor lakens en condooms voorzien indien deze gebruikt worden. De meisjes betalen de patron ook huur voor het gebruik van de kamers.

Een dubbele moraal

Een patron die zijn business begint, opent zowel een bar als een hotel. Niets strafbaar dus, maar zowel de politieagenten als de autoriteiten weten wat er zich achter de muren afspeelt.

Dit is het geval bij het merendeel van de clubs, alsook bij ‘Paraiso’ in La Jonquera. Dit is een enorm complex aan de Franse grens, gekend bij de Fransen in de buurt en ver daarbuiten.

Een aantal Spaanse steden willen de klanten van straatprostituees beboeten, maar er bestaat een juridisch vacuüm op nationaal niveau voor alles wat met prostitutie te maken heeft. 

Deze dubbele moraal houdt stand in een land waar de kerk nog steeds een enorme macht heeft. In de media wordt deze situatie druk besproken, maar de twee grootste Spaanse dagbladen, El Mundo en El Pais, publiceren kleine advertenties die de prostitutie aanmoedigen.

Lucia Martin

Lucia Martin is journaliste bij de Franse alternatieve nieuwswebsite Rue89.

Dit artikel verscheen op 23 september 2012 op Rue89 onder de titel ‘Cours de prostitution en Espagne: débouchés assurés’

(vertaling uit het Frans door Zorana Belic)

take down
the paywall
steun ons nu!