Dengue flakkert op in Honduras
Nieuws -

Dengue flakkert op in Honduras

Tegucigalpa — De dengue of knokkelkoorts flakkert weer op in Honduras. De gezondheidsautoriteiten wijten dat aan de weersomstandigheden.

vrijdag 31 augustus 2012 11:32
Spread the love

Honduras heeft al meer dan vierduizend nieuwe gevallen van dengue geregistreerd en dertien gevallen van hemorragische denguekoorts (dengue hemorrhagic fever of DHF), een variant die dodelijk kan zijn.

Mensen krijgen dengue door de prik van de Aedes aegypti, een muggensoort die zich voortplant in waterreservoirs in tropische en subtropische gebieden.

De autoriteiten in het Midden-Amerikaanse land wijten de recente opflakkering aan de veranderende weersomstandigheden. Overdag is het zeer warm, ‘s nachts regent het overvloedig. In verschillende wijken stapelt het vuilnis zich ook op.

De bruuske temperatuursveranderingen versnellen de vorming van infectiehaarden waardoor er meer muggen komen, zegt Mario Nájera, directeur Gezondheidspromotie bij het ministerie van Volksgezondheid.

Kinderen

De denguepatiënt vertoont hoge koorts, hevige hoofdpijn, een verlies van eetlust, huiduitslag op borst en benen, misselijkheid en braken. Een klein percentage van de besmette mensen krijgt uiteindelijk DHF, vooral kinderen.

De Wereldgezondheidsorganisatie registreerde 554.499 besmettingen in Latijns-Amerika en de Caraïben in de eerste drie maanden van 2012. Wereldwijd raken 50 tot 100 miljoen mensen per jaar besmet en vallen er 24.000 dodelijke slachtoffers.

In Midden-Amerika meldde ook Cuba onlangs dat het aantal gevallen van dengue er weer fors is gestegen.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!