Nieuws, Wereld -

Salvadoraanse jongerenbendes willen onderhandelen met regering

SAN SALVADOR — De twee grootste jongerenbendes van El Salvador zijn bereid te onderhandelen met de regering. De bendes zijn er mee voor verantwoordelijk dat El Salvador een van gewelddadigste landen ter wereld is.

zondag 26 augustus 2012 20:02
Spread the love

De leiders van de twee grote jongerenbendes in het land, de Mara Salvatrucha en Barrio 18, lieten vanuit de gevangenis weten waarover ze met de centrumlinkse regering van Mauricio Funes willen onderhandelen.

In maart hadden de twee leiders aangekondigd dat ze een bestand waren overeengekomen. Dat was gebeurd na bemiddeling van de katholieke kerk en een vertegenwoordiger van de civiele samenleving.

Onrechtstreekse contacten

Officieel wil de regering van geen onderhandelen weten, vooral omdat zoiets op weinig begrip zou kunnen rekenen bij de bevolking, zeggen analisten. Maar officieus heeft ze ook een lijst van thema’s opgesteld waarover moet worden gepraat. Voorlopig zijn er enkel onrechtstreekse contacten, via tussenpersonen.

“We denken dat het proces op gang komt”, zegt Carlos Mojica, een van de kopstukken van Barrio 18, in een gesprek met IPS. “Er zijn nog obstakels, mensen en instanties die zich tegen dit proces verzetten.”

De blog Política Stéreo onthulde dat beide bendeleiders in juli een onderhoud hebben gehad met José Miguel Insulza, secretaris-generaal van de Organisatie van Amerikaanse Staten. Insulza heeft zich ertoe verbonden zich garant te stellen voor de akkoorden die al zijn gesloten en nog gesloten kunnen worden.

Minder moorden

Sinds het bestand is het aantal moorden in het land aanzienlijk gedaald: van veertien naar vijf tot zes per dag.

El Salvador telde eind 2011 70 moorden per 100.000 inwoners, een van de hoogste cijfers ter wereld, en ver boven het Latijns-Amerikaanse gemiddelde van 30 moorden per 100.000 inwoners. Een belangrijk deel van dat geweld komt van de 29.000 leden van de Mara Salvatrucha en Barrio 18.

Wat de rol van regering was bij de totstandkoming van het bestand is niet duidelijk, maar er zijn aanwijzingen dat ze erbij betrokken was. Zo werden bendeleiders toen naar minder zwaar beveiligde gevangenissen overgebracht.

Voorwaardelijke vrijheid

Volgens de krant El Diario de Hoy eist de regering van de bendes dat ze definitief afzien van elke vorm van misdaad die doden of gewonden kan veroorzaken, zoals ontvoeringen, afpersingen, diefstallen en drughandel. Ze vraagt ook dat bendeleden die bij misdaden betrokken zijn, zich vrijwillig melden bij de autoriteiten en dat wapens en explosieven worden ingeleverd.

De bendeleiders vragen onder meer veranderingen in de wetgeving, zodat ze niet langer worden uitgesloten van voordelen die andere gevangenen wel hebben, zoals voorwaardelijke invrijheidstelling, en gratie voor wie terminaal ziek of 65-plus is. Ze willen ook dat niet langer iedereen die ervan verdacht wordt lid te zijn van een bende zomaar kan worden opgepakt. En gevangenissen moeten een einde maken aan het isoleerregime van gevaarlijke bendeleden.

De conservatieve media en de meeste parlementsleden verzetten zich tegen de onderhandelingen. “Kijk eens wat ze vragen: wetswijzigingen. Dat toont hoeveel macht deze groepen gekregen hebben”, zegt analist Dagoberto Gutiérrez.

Amerikaans voorbeeld

Het fenomeen van de jongerenbendes ontstond in de jaren tachtig, als gevolg van extreme armoede en marginalisering, en onder impuls van honderden Centraal-Amerikaanse jongeren die uit de Verenigde Staten waren gezet en daar dit soort gewelddadige bendes aan het werk hadden gezien.

De bendes gingen zich steeds meer met afpersing, ontvoeringen en drughandel bezighouden.

Alle bendes samen tellen naar schatting 60.000 leden. Daarvan zitten er 10.000 in de gevangenis.

take down
the paywall
steun ons nu!