Cuba voert strijd tegen dengue op
Nieuws, Wereld -

Cuba voert strijd tegen dengue op

HAVANA — De Cubaanse autoriteiten hebben de strijd tegen de dengue (knokkelkoorts) opgevoerd. Ze klagen over een gebrek aan medewerking van de bevolking.

donderdag 23 augustus 2012 15:50
Spread the love

In bijna heel Cuba geldt momenteel alarmfase rood voor dengue. In 23 gemeenten is de besmettingsgraad kritiek. De huidige combinatie van hoge temperaturen, vochtigheid, regenbuien en grote mensenbewegingen als gevolg van de vakantie is ideaal voor de verspreiding van de knokkelkoorts.

In de meest kritieke zones is men huis per huis aan het behandelen met insecticiden. Hoeveel mensen nu besmet zijn, heeft de overheid niet meegedeeld.

Waterreservoirs

Mensen krijgen dengue door de prik van de Aedes aegypti, een muggensoort die zich voortplant in waterreservoirs in tropische en subtropische gebieden. De mug kan de ziekte alleen overdragen door een met dengue besmet persoon te prikken.

Volgens het Cubaanse ministerie van Volksgezondheid zijn de hoogste muggenconcentraties te vinden in Havana en de hoofdsteden van de provincies Pinar del Río, Camagüey, Las Tunas, Guantánamo, Santiago de Cuba, Santa Clara, Granma en Isla de la Juventud.

Een inwoner van de wijk El Vedado in de hoofdstad zegt dat het grootste probleem van de straat komt. In de hoofdstad zijn kleine vuilnisbelten ontstaan omdat het afval niet tijdig wordt opgehaald, zegt ze. Bovendien zijn er veel breuken in de waterleidingen, waardoor voortdurend plassen staan op straat.

Gewoon geraakt

Maar de gezondheidsdiensten klagen dat de mensen meestal de gevaren niet zien en hun huizen niet laten behandelen. José Luis Pérez Lugo, directeur van de gezondheidsdiensten in Camagüey, zei maandag in de officiële krant Granma, dat 60 procent van de broeihaarden zich in watertanks en andere recipiënten in huizen bevindt. Een collega van hem voegde daaraan toe dat een effectieve medewerking van de bevolking ontbreekt.

“Alles wijst erop dat de veel mensen gewend zijn geraakt aan de mug en het risico niet zien”, schreef ook de krant Juventud Rebelde.

Geen vaccin

De denguepatiënt vertoont hoge koorts, hevige hoofdpijn, een verlies van eetlust, huiduitslag op borst en benen, misselijkheid en braken. Een klein percentage van de besmette mensen krijgt uiteindelijk hemorragische koorts (‘dengue hemorrhagic fever’ of DHF), die dodelijk kan zijn. Vooral kinderen zijn vatbaar voor DHF.

Een vaccin bestaat niet. De bestrijding van de mug is de enige manier om de ziekte tegen te gaan. Bij de ergste epidemie in Cuba, in 1981, stierven 101 minderjarigen en 57 volwassenen.

De Wereldgezondheidsorganisatie registreerde 554.499 besmettingen in Latijns-Amerika en de Caraïben in de eerste drie maanden van 2012. Wereldwijd raken 50 tot 100 miljoen mensen per jaar besmet en vallen er 24.000 dodelijke slachtoffers.

take down
the paywall
steun ons nu!