KBC vindt facebook niet meer leuk
Beleggingsfondsen, Mark Zuckerberg, Facebookaccount, Facebookaandelen, KBC Asset Management -

KBC vindt facebook niet meer leuk

woensdag 22 augustus 2012 16:00
Spread the love

‘Fools rush in, where wise men never go’, zong Elvis Presley.

De Standaard schrijft vandaag dat KBC ‘de degens kruist met Facebook’. Haar casinobankiers hebben blijkbaar zwaar gegokt op het aandeel van de sociale netwerk-site en er ook hun broek aan gescheurd. KBC geeft toe dat er in één van de fondsen van KBC Asset Management aandelen van facebook zitten. ‘Dat betekent dat niet KBC, maar de houders van het getroffen fonds de verliezen dragen’, schrijft DS.

Banken hebben het vaak over hun specialisten die met beleggingsfondsen bezig zijn. Ze worden aangeprezen als mensen die de financiële markten door en door kennen, ze op de voet volgen en optimaal gebruik maken van alle kansen. Maar soms steken ze een vinger in hun oog of beter gezegd in het oog van de mensen die spaarcenten toevertrouwen aan zo’n fonds. Een half miljoen dollar zouden de ’specialisten’ van KBC hebben verspeeld aan het facebook—debacle. Sinds de beursgang op 18 mei verloor het aandeel meer dan de helft van zijn waarde. De KBC-specialisten zijn wellicht geen fans van Elvis.

Begin augustus bezorgde facebook de Amerikaanse beurswaakhond SEC een rapport waarin stond dat bijna 9% van de profielen vals zijn. Zelfs huisdieren zouden gebruik maken van de diensten. Ook Trudy, de geit van Leterme, was er een tijdlang actief. Ook de drie Maurice Lippensen op facebook vond ik verdacht. Maurice en ik zijn ooit collega’s geweest bij Fortis, maar we hebben wellicht niet altijd even hard gewerkt. Drie facebook-accounts zaten er voor mij nooit in. Op facebook waren we wel vrienden; in de bank wat minder. De Maurice Lippensen op facebook stonden er op met Fortis-foto’s en al. Maar ik had snel door dat er grapjassen aan het werk waren want o.a. Hilaire Baconfoy en Balthazar Boma behoorden tot hun vriendenkring. Ondertussen heeft Maurice mij blijkbaar ‘gedefriend’. Er is wel een nieuwe Maurice Lippens opgedoken. Die studeerde aan de ‘Hogwarts School of Witchcraft and Wizardry’.

Ook Rik Daems behoort tot mijn vriendenkring. Ik kreeg van Rik een vriendschapsverzoek. Het gebeurde op een zondag; die dag vergeet ik nooit. Ik waarschuwde mijn nieuwe vriend toen dat ik in de marxistische hoek zat, maar dat deerde hem blijkbaar niet, want we zijn tot op de dag van vandaag bevriend. Ik denk zelfs dat Rik meer vrienden heeft op facebook dan in Leuven en daar wil bij burgemeester worden! Zijn vrienden zijn erg actief en stellen vragen over Rik op diens profiel, zoals ‘Hoe stel je je Rik voor toen hij of zij klein was?’ (Ghislain V. – 21 08 12) en ‘Denk je dat Rik een supermodel kan worden?’ (Jeannine D. – 20 08 12).

Misschien had ik de KBC-specialisten moeten waarschuwen, maar helaas is ook mijn tijd beperkt. Ik had hen kunnen zeggen dat facebook mij ook bestookt met publicitaire boodschappen die mij geen moer interesseren. Deze week boden Cofidis en godbetert ’t Pallieterke er mij hun diensten aan. Er schort dus duidelijk iets aan de marketingstrategie van Zuckerberg en de zijnen, want veel verder kan je er moeilijk naast zitten.

Ik kreeg deze week ook al ‘verzoeken’ in ‘Landleven’, ‘The Ville’, ‘Lucky Slots’, ‘Bubble Safari’, ‘Zynga Slingo’ en ‘Buggle’ en ‘MijnKalender Mobiel’. Mensen (waarvan ik toegeef dat ik ze helemaal niet ken) willen mijn verjaardag blijkbaar graag toevoegen aan ‘MijnKalender-Verjaardagen’ en aan ‘MonCalendrier Anniversaires’. Ik kreeg onder andere uitnodigingen voor de evenementen ‘Sede Inferni’, ‘Cochabamba Parade’, ‘Sufi Night’ en ‘Fear of a brown planet’. Ik moet deze kelken helaas allemaal aan mij laten voorbijgaan.

KBC heeft dus beslist om te proberen het verlies via de rechtbank te recupereren. Daarvoor heeft het zich aangesloten bij een gemeenschappelijke klacht tegen Facebook, dat ervan beschuldigd wordt foute en misleidende informatie te hebben verstrekt aan investeerders. Misschien zag Zuckerberg de bui inderdaad al hangen en dacht die ‘take the money and run’, toen hij besloot de beurs op te zoeken. Via die beursgang heeft hij ongetwijfeld genoeg geld bijeen om zich te laten bijstaan door de duurste advocaten.

Deze bijdrage verscheen ook op www.openbarebank.be en op facebook
 

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!