Bron: http://www.geograph.org.uk/photo/198118 door Peter Craine
Nieuws, Wereld -

Argentijnen willen af van transformators

BUENOS AIRES — Inwoners van Buenos Aires willen dat elektriciteitstransformators buiten de stad gebouwd worden, zolang niet duidelijk is wat de gevolgen van de elektromagnetische velden zijn voor de gezondheid.

woensdag 22 augustus 2012 15:15
Spread the love

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) sluit niet uit dat blootstelling aan elektromagnetische velden een risico vormt voor de menselijke gezondheid, er is zelfs wel eens een link gelegd met leukemie bij kinderen. Tot op heden is er volgens de WHO echter onvoldoende bewijs om strikte aanbevelingen te doen.

Argentijnen die in de buurt van het elektriciteitsstation Rigolleau wonen, gelegen in het district Berazategui in het zuidoosten van Buenos Aires, eisen sinds 2004 dat het station – dat officieel nog niet in gebruik is – verplaatst wordt.

Zij verwijzen naar een ander station in de stad Ezpleta dat al sinds 1978 in werking is. Bij de bevolking in de omgeving van die transformator zou meer kanker voorkomen dan gemiddeld.

De Argentijnse rechter ging bij Ezpleta uit van het voorzorgsprincipe. Dat houdt in dat er voorzorgsmaatregelen genomen moeten worden als er een gevaar zou kunnen zijn voor de volksgezondheid, zelfs als een causale relatie nog niet wetenschappelijk bewezen is. Het station moest daarom worden stilgelegd totdat duidelijk is welke de gevaren zijn. Tot nu toe is de transformator echter nog steeds actief.

Incidenten

Inwoners van Berazategui eisen nu dat de transformator van Rigolleau verplaatst wordt, maar dat is tot nu toe nog niet gelukt. “Wij moeten bewijzen dat het station in Rigolleau schadelijk is voor de gezondheid, maar dat is de omgekeerde wereld. De staat en het bedrijf moeten aantonen dat er op lange termijn geen schadelijke effecten zijn”, zegt Vanese Salgado van het Forum voor de Rechten van Kinderen en Jongeren van Berazategui.

Haar twee kinderen gaan naar een school die op 150 meter afstand van het station staat. De ondergrondse elektriciteitskabels van het station lopen onder de school door.

Energiebedrijf Edesur zegt binnen de wettelijke stralingsnormen te blijven. Het nationale elektriciteitsreguleringsbureau ENRE steunt Edesur.

Vorig jaar raakten 12 mensen gewond toen de politie ingreep tijdens een protestactie. In februari van dit jaar, toen onder zware politiebewaking een hek werd opgetrokken rond het station, kwam het opnieuw tot gewelddadige incidenten.

Salgado vermoedt dat het station al in gebruik is genomen. Maar niemand weet dat zeker en Edesur en ENRE reageren niet op verzoeken om informatie.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!