Enkel bekend als toeristische bestemming, de eilandstaatjes van de Caraïben
Nieuws, Caraïben, OECS, Antigua en Barbados, Saint Kitts en Nevis, Saint Vincent en de Grenadines, Economische samenwerking -

Oostelijke Caraïben werken aan economische unie

ST. JOHN’S, Antigua en Barbados — Met de oprichting van een nieuwe parlementaire assemblee hoopt de Organisatie van Oost-Caraïbische Staten (OECS) op termijn haar economische eenheid te realiseren.

dinsdag 14 augustus 2012 15:53
Spread the love

“De OECS-assemblee zal een vitale democratische functie vervullen: ze zal zich buigen over de implementatie van onze economische unie en alle visies van alle lidstaten uit deze unie weerspiegelen”, zei premier Baldwin Spencer van Antigua en Barbuda, gastheer op de inhuldiging vrijdagavond 10 augustus 2012.

Rene Baptiste van Saint Vincent en de Grenadines, gekozen tot voorzitter van de assemblee, herinnerde de regionale politici eraan dat ze heel wat werk voor de boeg hebben. “Dit is onze kans om onze geschiedenis in onze eigen woorden te schrijven.”

In de assemblee hebben de onafhankelijke lidstaten elk vijf afgevaardigden en de niet-onafhankelijke lidstaten hebben er drie. Ze moeten zowel de regering als de oppositie vertegenwoordigen.

Economische crisis

De belangrijkste taak van deze assemblee, die minstens tweemaal per jaar zal worden samengeroepen, is optreden als adviesorgaan om de regionale dialoog te bevorderen voor belangrijke kwesties zoals integratie en ontwikkeling, en voorstellen te doen aan de OECS over wetgeving die bindend is voor alle lidstaten. 

Spencer herinnerde aan de mislukking van een vroeger gelijkaardig initiatief binnen de Caraïbische gemeenschap (Caricom), iets waarmee de assemblee volgens hem zeker rekening moet houden.

“We mogen nu niet te zelfgenoegzaam worden”, waarschuwde ook Ralph Gonsalves, de eerste minister van Saint Vincent en de Grenadines. “Het is niet ondenkbaar dat onze subregionale integratie nog een ommekeer kent. De wereldwijde economische en financiële crisis zou nog een ernstig effect op de ontwikkeling van deze regio kunnen hebben.”

Meer democratie

Mark Brantley, politicus van de oppositie van Saint Kitts en Nevis sprak in naam van de hele oppositie in de Oostelijke Caraïben. Hij pleitte voor meer democratie in de regio. “Hoewel het proces van regionale integratie op de steun van alle oppositieleden kan rekenen, moet het wel op basis van gelijk partnerschap gebeuren.”

“Goed bestuur in eigen land moet de voorwaarde zijn van goed bestuur op regionaal vlak. Het is enorm jammer dat sommige lidstaten nog steeds geen wetgeving hebben zoals vrijheid van informatie om de bevolking een instrument te geven waarmee ze corruptie binnen de regering kan bestrijden”, aldus Brantley.

take down
the paywall
steun ons nu!