Nieuws, Wereld -

Te veel koffie in Stille Oceaan

BRUSSEL - Delen van de Stille Oceaan voor de kust van Oregon kampen met hoge concentraties cafeïne, en mogelijk ook andere stoffen zoals geneesmiddelen of hormonen. Het is niet duidelijk welke gevolgen de stof kan hebben voor het milieu.

dinsdag 7 augustus 2012 15:16
Spread the love

Cafeïne komt via urine in de riolering en uiteindelijk in de zee terecht. Wetenschappers van de Portland State University analyseerden de cafeïneconcentraties op 14 plaatsen langs de kust van Oregon. Ze vonden concentraties tot 44 nanogram per liter, een veelvoud van de drempel van 8,5 nanogram. In de rivieren lag de concentratie nog hoger: tot 152,2 nanogram per liter. De resultaten werden gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Marine Pollution Bulletin.

Graadmeter

De precieze impact van de stof op het zeemilieu is onbekend. Uit laboratoriumonderzoek is wel al gebleken dat de stof schadelijk is voor bepaalde mossels. “Wij mensen drinken cafeïnehoudende dranken omdat de stof een biologisch effect heeft op ons”, zegt Elise Granek, een van de onderzoekers. “Het is dus geen verrassing dat cafeïne ook op andere diersoorten een effect heeft.” Uit eerdere studies bleek bovendien dat cafeïne vaak een graadmeter is voor vervuiling met andere actieve stoffen zoals hormonen en geneesmiddelen.

De onderzoekers wijzen erop dat grootschalige waterzuiveringsinstallaties waarschijnlijk niet de oorzaak zijn. “Uit bevindingen blijkt dat, in tegenstelling tot wat we dachten, zuiveringsinstallaties niet de grootste oorzaak zijn van de vervuiling”, zegt Granek. “Individuele systemen, zoals septische tanks, zijn mogelijk een grote factor in de vervuiling, en we moeten ze beter bestuderen om hun bijdrage aan de vervuiling te begrijpen.”

take down
the paywall
steun ons nu!