Voorzichtig akkoord rond Egyptische grondwet
Nieuws, Wereld, Egypte -

Voorzichtig akkoord rond Egyptische grondwet

DOHA — De Egyptische politieke partijen hebben een akkoord bereikt over het opstellen van de grondwet. Er komt een grondwettelijke vergadering met honderd leden.

vrijdag 8 juni 2012 15:25
Spread the love

Het akkoord komt er na weken van onderhandelingen, en bepaalt hoe de honderd zetels in de grondwettelijke vergadering verdeeld worden over politieke partijen en andere groepen.

Veldmaarschalk Mohamed Hussein Tantawi, hoofd van de Militaire Raad die Egypte momenteel bestuurt, heeft het parlement gevraagd om dinsdag samen te komen en de leden van de grondwettelijke vergadering aan te duiden.

Het parlement heeft dat in maart ook al eens gedaan, maar toen werd de grondwettelijke vergadering ontbonden door het parlement na klachten dat die niet representatief zou zijn voor de Egyptische samenleving.

Sindsdien debatteerden politici volop over de samenstelling van de nieuwe vergadering. De militaire raad stelde dinsdag een ultimatum in, en dreigde zelf de vergadering samen te stellen als de politiek er niet uit geraakte.

Evenwicht

Het nieuwe akkoord, dat na zeven uur intens onderhandelen bereikt werd, bepaalt dat 39 van de 100 zetels naar parlementsleden gaan. Die worden verdeeld volgens de krachtlijnen in het parlement: de Moslimbroederschap, die bijna de helft van de zetels in het parlement heeft, krijgt 16 van de 39 zetels in de grondwettelijke vergadering.

De rest van de zitjes in de grondwettelijke vergadering zijn gereserveerd voor academici, vertegenwoordigers van religieuze instellingen, werkers en dergelijke. Volgens de Egyptische media zou het leger één vertegenwoordiger krijgen.

Kritieke week

Volgens Sherine Tadros, die voor de Arabische nieuwszender Al Jazeera de politieke ontwikkelingen in Egypte volgt, zal dinsdag een cruciale dag zijn voor de vergadering. “Dat is het punt waarop de vorige poging mislukte”, zegt ze. “De progressieve en seculiere partijen zullen er zeker van willen zijn dat de islamistische partijen het proces niet opnieuw proberen te domineren. Het gaat in essentie om een strijd tussen de verschillende krachten in het land over wie het meeste invloed kan uitoefenen in de vergadering en zo zijn stempel zal kunnen drukken op de nieuwe grondwet.”

Het wordt alleszins een belangrijke week in Egypte, want het Hooggerechtshof moet zich ook uitspreken over de grondwettelijkheid van het parlement zelf. Een lagere rechtbank had beslist dat het kiesproces mogelijk ongrondwettelijk is. Als het Hooggerechtshof die redenering volgt, zou het parlement ontbonden worden en staan nieuwe verkiezingen voor de deur.

take down
the paywall
steun ons nu!