De navelstaarderige Europese middenklasser van vandaag ziet op zaterdag enkel de rijkgevulde rekken in zijn warenhuis, kiest vanuit zijn luie sofa tussen honderd kookprogramma's op evenveel tv-kanalen en plant zijn zoveelse citytrip.

'Welke problemen?' vraagt de middenklasser. Op die vraag een overtuigend en begrijpbaar antwoord formuleren, dat is dé uitdaging. Daarna kan er massaal over oplossingen voor de huidige problemen nagedacht worden.
 

Middenklasse, Betoging brussel, #occupy -

‘welke problemen?’

donderdag 10 mei 2012 12:54
Spread the love

Veel meer dan honderd jaar geleden -toen op het Europese continent de ellende, armoede en onderdrukking voor iedereen duidelijk zichtbaar was op het platteland en in de straten en op de pleinen van de grauwe steden- staan de nieuwe bewegingen van 21ste eeuwse verontwaardigden voor de nooit eerder vertoonde uitdaging om aan de brede, op dit ogenblik schijnbaar goedboerende middenlaag van de Noord-Europese bevolking, te moeten uitleggen dat de wereld, op de manier waarop ze vandaag georganiseerd is, naar de kloten gaat.

Wie vroeger arm, ondervoed en vernederd werd, moest daar niet eerst nog eens van overtuigd worden. De onrechtvaardigheid was voor de slachtoffers (en de kritische burgers) gewoon zichtbaar.
 

take down
the paywall
steun ons nu!