Een appartementsblok in de wijk Kileleshwa van de Keniaanse stad Nairobi (foto Brian Ngugi/IPS)
Nieuws, Afrika, Economie, Samenleving, Kenia, Middenklasse, Vastgoedsector -

Crisis treft zelfs deel Keniaanse rijken

NAIROBI — Ondanks de aangroei van luxehuizen in Kenia, kan de hogere klasse in het land zich die steeds moeilijker veroorloven. Veel voormalige rijken behoren nu tot de groeiende middenklasse.

woensdag 26 december 2012 15:55
Spread the love

Volgens de Afrikaanse Ontwikkelingsbank is de Afrikaanse middenklasse in 2010 gegroeid tot 34 procent van de bevolking, of bijna 350 miljoen mensen. In 1980 behoorde 27 procent tot de middenklasse, ofwel 126 miljoen mensen.

Tot de Keniaanse middenklasse werden doorgaans mensen gerekend die zich een gemiddelde levensstijl kunnen veroorloven, in een ruim huis wonen, een goede opleiding hebben en hun kinderen naar privéscholen sturen, zegt economisch consultant Macharia Mwangi.

“Maar dat is veranderd. Gebieden waar eerst de middenklasse woonde, worden nu bevolkt door de hogere klasse. De rijken kunnen zich hun dure levensstijl niet meer veroorloven, maar hebben nog wel genoeg geld om er een bovengemiddelde levensstijl op na te houden”, zegt Mwangi. “De middenklasse rijdt nu in brandstofverslindende auto’s en stuurt de kinderen naar een internationale school. Vaak zijn het de bazen van bedrijven. Ze willen nog steeds ruime en comfortabele huizen, waardoor de prijzen van huizen voor de middenklasse zijn gestegen. Voor de traditionele middenklasse zijn die huizen nu niet meer bereikbaar.”

Vrijstaand

De Knight Frank’s 2011 Prime International Residential Index (PIRI), die zich richt op veranderingen in de topsector van de vastgoedmarkten, laat zien dat de prijsstijgingen op de Keniaanse markt voor luxehuizen wereldwijd het hoogst zijn. De waarde van eersteklas vastgoed in Nairobi steeg in 2011 met 25 procent.

Aan de Keniaanse kust stegen de prijzen met 20 procent, meer dan in steden zoals Miami, dat een stijging noteerde van 19,1 procent. In Londen stegen de prijzen met 12,1 procent en in Sjanghai daalden de prijzen met 3,4 procent. Volgens de PIRI-index is de prijs per vierkante meter vastgoed met 1300 euro in Nairobi echter erg laag.

“Voor de plaatselijke markt worden luxe appartementen gebouwd. Die zijn modern en comfortabel, maar er wordt niet dezelfde standaard gehanteerd als bij de luxehuizen”, zegt Janet Mundia, vastgoedeigenaar in Kileleshwa, een middenklassewijk in Nairobi.

“Voor een luxe appartement met twee slaapkamers betaal je ongeveer 750 euro per maand. Voor een luxehuis betaal je minstens het dubbele. Luxehuizen zijn erg ruim en meestal vrijstaand. Ze worden volledig gemeubileerd aangeboden.”

Terroristen

De prijzen van luxehuizen liggen tussen 300.000 en 750.000 euro, of nog hoger. Omdat hypotheken duur zijn, kiezen rijke Kenianen steeds vaker voor iets goedkopere huizen. De duurste huizen worden veelal gekocht door Kenianen uit de diaspora.

“Kenianen in het buitenland investeren veel in vastgoed”, zegt Andrew Kariuki, een financieel expert bij Diamond Trust Bank. Danson Mwangangi, econoom en marktonderzoeker in Oost-Afrika: “De nieuwe bovenklasse bestaat uit de diaspora, expats, diplomaten, ceo’s van multinationals en zelfs kopstukken uit de georganiseerde misdaad, zoals terroristen. Natuurlijk zijn er nog steeds Kenianen die zich kunnen veroorloven meer dan 1500 euro per maand huur te betalen. Maar de markt laat zien dat hun aantal afneemt.”

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!