Mitch Moxley/IPS
Nieuws, Wereld, Economie, Politiek, China, Verenigde Staten, Middenklasse, Global Trends -

“Ontwikkelingslanden overvleugelen het Westen in 2030”

Het westerse rijk is uit, zo lijkt het. De VS, momenteel nog de grootste ter economie wereld, kunnen al tegen 2030 hun leiderspositie aan China verliezen. Dat voorspelt een Amerikaanse inlichtingendienst in zijn invloedrijke rapport Global Trends.

dinsdag 11 december 2012 18:08
Spread the love

De onderzoekers van de National Intelligence Council (NIC) geloven dat de VS een belangrijke speler in de wereld zal blijven, maar dat de macht over meer landen zal worden gespreid. “Azië zal machtiger worden dan Noord-Amerika en Europa samen”, staat in het rapport.

“Geleidelijk zal de wereldeconomie afhankelijker worden van de ontwikkelingslanden, meer dan van wat er zich in het Westen afspeelt.” Die evolutie is mogelijk door een ongelooflijke versterking van de middenklasse wereldwijd (maar vooral in Azië en Afrika), als gevolg van beter onderwijs en betere gezondheidszorg, meent de NIC.

Klimaatverandering

“We moesten ons voor deze studie op volledig onbekend terrein begeven. Nooit eerder in de wereld maakte de middenklasse de meerderheid uit in de meeste landen”, verklaart Mathew J. Burrows, hoofdauteur van het rapport. “Het geheel van ontwikkelingslanden zal erop vooruitgaan, in die mate dat het traditionele Westen in veel opzichten in de minderheid zal zijn. Dat is een enorme verandering.”

Ook een Europees rapport dat over de periode tot 2030 handelt en eerder dit jaar verscheen, legt de klemtoon op de opkomst van een globale middenklasse en de relatieve empowerment van het individu.

Global Trends verschijnt om de vier jaar en wordt met veel belangstelling over de hele wereld gelezen. “Toen we met de publicatie startten vijftien geleden, ging het over continuïteit, over het feit dat de VS voor altijd de wereldmacht zouden zijn”, zegt Burrows. “Maar in het voorbije decennium zijn de kaarten grondig geschud.”

Natuurlijk kunnen bepaalde ingrijpende zaken de voorspellingen van NIC nog onderuit halen. Het rapport waarschuwt voor de rampzalige gevolgen van een aanhoudende economische crisis, het uitbreken van ziekten of de impact van de klimaatverandering op schaarse grondstoffen.

Conflicten

De empowerment van het individu heeft ook een keerzijde. “Individuen en kleine groepen zullen in staat zijn om grootschalig geweld te plegen, iets wat vroeger voorbehouden was aan staten”, schrijven de auteurs. Dit hebben heel wat mensen al op het terrein vastgesteld: de aard van conflicten verandert ingrijpend, terwijl de aanpak van de internationale gemeenschap dezelfde is gebleven.

Het Internationale Rode Kruis meldt bijvoorbeeld dat 95 procent van het geweld waarbij zijn hulpverleners momenteel betrokken zijn, het gevolg is van gefragmenteerde interne conflicten met heel wat spelers.

Pierre Krahenbuhl, directeur van de operaties die het Rode Kruis uitvoert, waarschuwt dat veel van de huidige conflicten nog tien tot twintig jaar kunnen voortduren als er geen politieke oplossing komt.

“Het leger en de middelen voor de wederopbouw zijn er, net als de middelen voor ontwikkeling en humanitaire hulp. Het is de politieke verschuiving die veel te weinig steun krijgt”, aldus Krahenbuhl.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!