“Steun voor verdere stationering Amerikaanse kernwapens in Europa brokkelt af”
Vredesactie, NAVO, Kernwapens, Kleine Brogel, Nucleaire ontwapening, NATO GAME OVER, Nucleaire dreiging -

“Steun voor verdere stationering Amerikaanse kernwapens in Europa brokkelt af”

dinsdag 17 april 2012 17:14
Spread the love

De steun onder NAVO-lidstaten voor de verdere stationering van de Amerikaanse kernwapens in Europa brokkelt af. Dat concludeert IKV-Pax Christi in een nieuw rapport. Nu de NATO Defence and Deterrence Posture Review haar laatste fase in gaat, is het hoog tijd dat lidstaten die van de kernwapens af willen van zich laten horen.

In 2011 liet het rapport Withdrawal Issues van IKV-Pax Christi Nederland al zien dat een meerderheid van de NAVO-lidstaten voorstander is – onder uiteenlopende voorwaarden – van het verwijderen van de Amerikaanse kernwapens uit Europa. Dit nieuwe rapport Exit Strategies benadrukt dat de steun voor het voorzetten van de stationering verder aan het afbrokkelen is.

Het rapport suggereert dat de NAVO, in plaats van terug te vallen op een oud beleid dat niet langer op instemming kan rekenen, erkent dat zich een nieuwe consensus aandient: één die verandering van het huidige nucleaire stationeringbeleid nodig maakt.

Het rapport suggereert dat de ‘host countries’ – België, Nederland, Duitsland, Italië en Turkije – in het kader van de NATO Defence and Deterrence Posture Review duidelijk moeten maken dat ze van de kernwapens af willen. Zich verschuilen achter het excuus van de NAVO-consensus is niet langer geloofwaardig: voor de verdere stationering van de Amerikaanse kernwapens in Europa bestaat niet langer consensus.

Als de NAVO er niet in slaagt om tot overeenstemming te komen, moeten de host countries desnoods op bilateriaal niveau met de VS onderhandelen over de verwijdering van de kernwapens. De verwijdering de afgelopen jaren van Amerikaanse kernwapens uit bases in Griekenland, Verenigd Koninkrijk en Duitsland tonen aan dat dat mogelijk is, zonder dat daarover in de NAVO overeenstemming is.

De parlementen in de host countries moeten hun regeringen er op wijzen dat vasthouden aan de NAVO-consensus een politieke keuze, en geen formele verplichting is.

De Verenigde Staten moeten de functie van de tactische kernwapens als pasmunt in onderhandelingen met Rusland herzien. De terugtrekking van de kernwapens tot op Amerikaans grondgebied moeten het startpunt voor gesprekken met Rusland over verdere nucleaire ontwapening, eerder dan het eindresultaat.

Download “Exit Strategies” hier

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!