Nieuws, Samenleving, België, Pascal Smet, Hoger onderwijs, Watmet, Besparingen onderwijs -

Polemiek over besparingen in het hoger onderwijs

Tientallen Gentse studenten hebben woensdag 28 maart betoogd tegen de nieuwe besparingsplannen van Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet. Na de betoging ontstond in De Standaard een polemiek tussen minister van Onderwijs Pascal Smet en de Gentse studentenvertegenwoordigers.

vrijdag 30 maart 2012 09:15
Spread the love

De betoging is een initiatief van verschillende Gentse studentenraden waaronder Voorrang Aan Studenten (Vast) en Stuart, de studentenraad van de richting Letteren en Wijsbegeerte. Volgens Vast heeft de Vlaamse regering nieuwe besparingsplannen en daar gaan zij niet mee akkoord.

De Vlaamse regering wil volgend academiejaar 2 procent besparen op het hoger onderwijs. De middelen die het hoger onderwijs momenteel heeft, zijn beperkt en de studenten vrezen dat die in de toekomst nog minder worden. “Het massaonderwijs wordt de norm”, vertelt student Mathias Vander Hogestraete van Actief Links. “Studenten moeten les volgen in overvolle auditoriums, de studentenrestaurants zitten vol en de kotprijzen worden onbetaalbaar.”

“Daarnaast willen ze besparen door minder personeel aan te werven, maar daardoor creëer je juist massaonderwijs. Professoren en assistenten hebben minder tijd om kwaliteitsvolle lessen te geven en de studenten te begeleiden. Door de besparingen worden er ook vakken geschrapt en professoren, die op pensioen vertrekken, worden niet meer vervangen. Het onderwijs is een massaproduct, er wordt geen rekening meer gehouden met de behoeftes van de student.” gaat Vander Hogestraete verder.

Studentenvertegenwoordigers versus Pascal Smet

Volgens Nele Van Parys, Gents studentenvertegenwoordigster en lid van Vast, wil de overheid 4 miljoen euro besparen op de basisfinanciering van de universiteiten en hogescholen. Daarbij komt nog een besparing van 400.000 euro op sociale voorzieningen en als derde punt zullen de universiteiten pas in 2014 een extra toelage van een half miljoen euro krijgen, terwijl dat voor 2013 beloofd werd.

In de Standaard reageerde minister Pascal Smet woensdag verbaasd. Volgens zijn woordvoerder wordt dit jaar net meer geïnvesteerd in het Vlaams hoger onderwijs. In zijn legislatuur alleen al zou 100 miljoen euro extra aan hoger onderwijs zijn besteed. “Dat is oud nieuws”, reageert Van Parys. “ Het onderwijs is al jaren ondergefinancieerd, met een bonus komen we er niet.”

Daarnaast belooft minister Smet een aanwerving van 1.000 extra professoren tussen 2012 en 2025. “We vinden de werkdruk bij het onderwijzend personeel een prioriteit”, gaat de woordvoerder verder. Studentenvertegenwoordigster Van Parys antwoordt: “Het is gemakkelijk om een extra aanwerving van 1.000 professoren te beloven tegen 2025. De legislatuur van minister Smet loopt nog tot 2014.”

“Daarnaast gaat al het extra geld naar onderzoek. Dat is net waar wij vandaag tegen betogen. Wij vinden dat het onderzoek overgewaardeerd wordt en het onderwijs ondergewaardeerd. Alle rectoren aan de universiteit beweerden aan het begin van het academiejaar dat het een moeilijk jaar wordt en dat er een groot probleem is met de financiering van het onderwijs,” vertelt Van Parys.
 

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!