Nieuws, Wereld, China, Aardbevingen, Bouwvoorschriften -

Alle Chinese gebouwen moeten aardbeving aankunnen

BRUSSEL — In China zullen alle nieuwe gebouwen straks bestand moeten zijn tegen aardbevingen. Dat heeft een prominent seismoloog verklaard aan de krant China Daily.

maandag 13 februari 2012 16:43
Spread the love

Nu al bestaan er aardbevingnormen in China, maar die gelden niet voor een vijfde van het Chinese vasteland. Binnenkort wordt dat vijfde deel er wel bijgenomen, zodat dan alle nieuwe gebouwen in China bestand zullen moeten zijn tegen aardbevingen, zegt Gao Mengtan, adjunct-hoofd van het Instituut voor Geofysica van de Chinese Administratie voor Aardbevingen.

“Het is voor het eerst in een halve eeuw dat China het voorkomen van instortingen tot de kern rekent van de nationale seismische voorzieningen voor structuren”, zegt Gao Mengtan in een interview met staatskrant China Daily. “Het is ook voor het eerst dat zo’n verplichte norm voor het hele vasteland zal gelden.”

De zones die tot nog toe ontsnapten aan de strengere bouwvoorschriften, liggen in het centrum en het oosten van het land. Het zijn zones waar men het risico op het grote aardschokken altijd onwaarschijnlijk heeft geacht.

Ingestorte scholen

De uitbreiding is een gevolg van de nieuwe seismische zonekaart die in juni verschijnt. China publiceert ongeveer om de tien jaar zo’n kaart. “Op de seismische zonekaart van 2012 zal geen zone meer te vinden zijn waar structurele versterking tegen aardbevingen niet vereist is”, zegt Gao. De nieuwe kaart is onder meer gebaseerd op nieuwe gegevens van een verbeterd digitaal meetnetwerk, zegt de administratie.

Volgens de nieuwe voorschriften moet een gebouw volledig hersteld kunnen worden na een middelmatige aardbeving en mag het niet instorten bij een extreem zware beving.

De schokbestendigheid van Chinese gebouwen kreeg in 2008 heel wat internationale aandacht door de grote aardbeving in de provincie Sichuan. De beving van 7,9 op de schaal van Richter kostte aan meer dan 69.000 mensen het leven, onder wie duizenden kinderen die zich op het moment van de beving op school bevonden.

De ouders wezen de overheid met de vinger en zeiden dat de scholen met slecht materiaal gebouwd waren, een gevolg van corruptie bij het ministerie van Onderwijs.

take down
the paywall
steun ons nu!