Geert, de visverkoper
Geert Hoste -

Geert, de visverkoper

zaterdag 7 januari 2012 11:10
Spread the love

De boog van oud naar nieuw overspannen in de rode, pluchen zetels van de VARA met de conférence  (heerlijk, die oerhollandse uitdrukkingen) van Youp van ’t Hek. De spitse humor en rake ontleding, kortom de klare spiegel die mens en samenleving werd voorgehouden, stond in schril contrast met het product dat Geert Hoste een paar uren later serveerde.

Een product waarvan Marc Didden in zijn voorlopig laatste column (we zullen hem wat missen) van 31 december zegt  dat hij “Geert een grap toewenst die voor één keer om te lachen is. Ik vraag mij nog steeds af of iemand van zijn status, met zijn vele jaren zogenaamd metier, nooit eens iemand tegenkomt die hem uitlegt dat humor, wanneer die niet grapppig is, eigenlijk geen humor is. En dat zwijgen bijvoorbeeld ook een alternatief zou zijn voor al die flauwekul”. (1)

Enkele jaren daarvoor was bij VTM Raf Coppens al, na een paar jaar wansmakelijke braspartij, van het blauwe scherm afgevoerd. De mensen waren dus gewaarschuwd voor wat komen moest. En toch… 

De meest prangende vraag blijft echter waarom al die gekroonde hoofden en gelaarsde katten in de zaal (2) dit jaarlijks nummertje ‘acte de présence’ blijven ondergaan. Zich niet afvragen wat zij daar in godsnaam zitten te doen.  En gewoon besluiten zich volgend jaar niet langer beschikbaar te houden voor dergelijke onzin.

De meest waarschijnlijke reden is dat niemand zich wenst te buiten te laten gaan voor een dergerlijk avontuur.  Als gesteld lichaam wil je natuurlijk de geachte media niet voor het hoofd stoten. Men zou ook wel eens de vraag kunnen krijgen of men niet tegen een beetje kritiek kan, het lange-tenen-syndroom (3).

Liever zich confirmeren dus, een nummertje ‘doen alsof’ opvoeren. Een oefening die men in onze samenleving een jaar lang tot in de finesses onder de knie dient te hebben.

Zo krijgen de gewillige consumenten op de eerste dag van elk jaar dan ook traditioneel (het wordt op de lange duur een waardige concurrent  voor Duitse of Oostenrijkse toestanden als het schansspringen in Garmisch Partenkirchen (4) of het Nieuwjaarsconcert van de Wiener Philharmoniker) een perfecte illustratie van het Hans Christian Andersen sprookje ‘de nieuwe kleren van de keizer’. Niks te zien, maar ieder speelt het spel.

Persoonlijk zou ik er meer voor voelen moest de regisseur focussen op de fikse rel (achteraf tijdens de receptie) ontstaan tussen de clan van de visverkoper die op de vuist is gegaan met de aanhangers van de smid over de al dan niet vermeende versheid van de vis. In het Gallische dorp dat wij onderhand al zo goed kennen.

Als Woestijnvis daar eens even werk zou kunnen van maken. Naast het vissen in de grote Vlaamse Vijver van de megalomane kermiskoersen (5) natuurlijk.

Het oliebollenkraam van het veldrijderscircuit krijgen ze er dan gratis bij. In tijden van crisis.

(1) Een boute uitspraak die waarschijnlijk niet op een koude steen is gevallen. In alle geval werd deze week ene Marnix Peeters het veld ingestuurd om ons via hetzelfde magazine kond te maken dat het dit jaar wèl goed was. Een beetje doorzichtig.

(2) Een zaal die goed belicht blijft om al de (gemaakt) lachende en applaudisserende VIP’s in beeld te brengen.

(3) Al bij al zijn Geert en Co dus nog niet zo stom met hun klantenbinding.

(4) Het weze echter gezegd dat ik met weemoed terugdenk aan de heroïsche één-januari-gevechten uit vervlogen jaren, urenlang en languit tegen de kater. Nauwelijks oog hebbend voor de doodsverachting van de atleten die vanop de toren zich, processiegewijs, een paar honderd meter lager, bij storm- en sneeuwvlagen, in de diepte stortten. Ik moet daarbij nog aanstippen dat niet alle jongens bij het schansspringen even bedreven waren. Zo heb ik met mijn eigen ogen kunnen zien dat in de beginjaren een Koreaan (ik meng er de politiek niet tussen, dus ik vermeld niet noord of zuid) met de rug als vooraanzicht aan de helling begon . Uiteindelijk is alles dan toch nog netjes op zijn pootjes terecht gekomen.

(5) In het volksengels Flanders Classics genaamd.

take down
the paywall
steun ons nu!