Open brief Patrick Janssens – Arrestatie 10/12 Astridplein
Antwerpen Occupy-Antwerp, Antwerpen+Astridplein -

Open brief Patrick Janssens – Arrestatie 10/12 Astridplein

woensdag 14 december 2011 21:58
Spread the love

Open brief aan de heer Patrick Janssens, Burgemeester
Geachte heer Janssens,

Zaterdag 10 december kwam ik naar de stad om met vrienden te praten. Vanuit een sociaal engagement wilden wij afspraken maken op welke wijze we tijdens de Kerst en Nieuwjaarsdagen een bedeling van kledij en speelgoed op poten kunnen zetten voor de meest behoeftigen onder ons.

Afspraak was om aan het Astridplein het openbaar vervoer te nemen.
Groot was mijn verwondering dat, toen we wachtend aan de bushalte op het Astridplein, aan het praten waren, een undercoveragent ons kwam zeggen dat we een verboden manifestatie hielden.
We moesten het plein verlaten anders werden we bestuurlijk aangehouden.
Ik zei nog tegen de agent dat we gewoon stonden te praten.  Maar een degelijk gesprek was blijkbaar onmogelijk te voeren met de agent.  Na overleg besloten ik en de vrienden om  op de tram te stappen zoals eerder gepland.  Doch een andere agent zei lakoniek ‘Te laat’. Ik moest in het bushokje plaatsnemen samen met de vrienden.  Daarna moesten we één voor één onze bezittingen afgeven en werden dan gefouilleerd.  Zomaar in het openbaar ten overstaan van de vele omstaanders alsof we criminelen zijn.  Ik voelde me persoonlijk vernederd.  Geboeid werd ik afgevoerd.  . Meermaals vroeg ik aan diverse agenten welk de reden van de aanhouding is maar geen enkele agent gaf antwoord.  Bij aankomst in de luchtbalkazerne nogmaals gefouilleerd.
Na 6 uur werden we druppelsgewijs vrijgelaten en op diverse plaatsen in de stad afgezet.
Tijdens de vrijheidsberoving stel ik vast dat van de vrouwen foto’s en vingerafdrukken worden genomen.   Wat hiervan het nut  is bij een bestuurlijke arrestatie  ontgaat me helemaal. 
Ook de manier waarop er naar de zender ATV werd gecommuniceerd vind ik er persoonlijk over.  Er werd gezegd dat er arrestaties gebeurden na het bedelen van flyers tijdens een manifestatie.  Met klem wens ik dit te ontkrachten.  We stonden te praten en er is geen enkele flyer bedeeld.  Als men mensen begint te arresteren omdat zij ‘de intentie zouden hebben om……’ dan heb ik daar toch mijn vragen bij.
Vrijheid, vrije meningsuiting en democratie zijn een mooi goed.  Maar na mijn arrestatie vraag ik me af hoe deze woorden moeten worden geïnterpreteerd. 

Met vriendelijke groeten,

Raf Van Roey

take down
the paywall
steun ons nu!