Occupy’ers opgepakt op Antwerpse Astridplein
Verslag, Nieuws, België, Antwerpen, Lokaal, Arrestaties, Antwerpen Occupy-Antwerp, #occupy, Undercover-agenten -

Occupy’ers opgepakt op Antwerpse Astridplein

Een tiental occupy'ers werd zaterdagmiddag opgepakt voor 'verstoring van de openbare orde'. Ze waren van plan mini-flyers uit te delen in de Antwerpse metro. Meer dan 20 undercoveragenten en drie combi's stonden klaar voor een warm onthaal.

zaterdag 10 december 2011 18:12
Spread the love

“Wij komen wekelijks bijeen op het Astridplein, stellen ons vragen over democratie, over de verdeling van de rijkdom, over armoede – recent nog over inzameling van kleren – maken er afspraken voor acties, zoals die aan de De Keyserlei. Enfin, positieve acties”, vertelt Ivo Janssen. We staan aan het politiebureau op de Luchtbal, de wijk van bioscoopcomplex Metropolis, vlakbij de haven. Zijn vriendin staat erbij, trillend op haar benen. Haar twee dochters zijn opgepakt.

“We hadden afgesproken om 15u, maar om een stomme reden waren wij wat te laat. Terwijl wij op een andere hoek van het Astridplein stonden, zagen we dat mensen werden opgepakt. Mijn vriendin wilde bij haar dochters blijven, desnoods mee opgepakt worden. Hoewel ze voldoende trammelant maakte om tot de actievoerders gerekend te worden, viel die eer haar niet te beurt. Aan de rest van het verwijderde groepje werd kortaf en grof gesteld: ‘Verwijder u zo rap mogelijk van het plein, ge krijgt één waarschuwing. Ga weg of ge gaat mee.'”

Om 16u30 verschijnt de politiehelikopter in de lucht. Die was ook te zien aan het Astridplein. Aan de balie van het politiekantoor op de Luchtbal vernemen we dat alle opgepakten naar hier werden gebracht. Er zijn bestuurlijke aanhoudingen verricht “wegens verstoring van de openbare orde”.

Op de perslijn vernam ik van commissaris Bastiaenssens dat er 19 personen bestuurlijk werden aangehouden. Er zou veel politiemacht in de buurt geweest zijn vanwege een andere actie en de voetbalmatch vanavond. Is het gebruikelijk dat mensen die vreedzaam oproepen om op een plein bijeen te komen, worden opgepakt door undercoveragenten? Woordvoerder commissaris Bastiaenssens stelt dat amokmakers en vandalen bij de voetbalmatch vanavond zullen opgepakt worden door agenten in uniform. De aanhoudingen zouden gebeurd zijn voor, niet in de metro? De woordvoerder wil niet ‘filosoferen’ over de omstandigheden van de aanhoudingen. De optredende agenten zullen die moeten weergeven in hun processen-verbaal. De maximale duurtijd van de bestuurlijke aanhouding, 12 uur, zal niet volledig gebruikt worden; na de nodige formaliteiten zullen de occupy’ers ‘gelost’ worden.

Het mini-pamflet in kwestie draagt de tekst: “Occupy Antwerp. In solidariteit met Occupy Wall Street roepen we mensen van overal op om op vreedzame manier openbare pleinen te bezetten om zo ruimtes voor debat en discussie, voor het samen zoeken naar oplossingen mogelijk te maken. Wij de mensen. Wij zijn verontwaardigd. Wij willen een betere wereld voor allen. Kom naar de vergaderingen en acties en doe mee. http://aoccupy.weebly.com

take down
the paywall
steun ons nu!