Kracht en zwakte

 

Deze opnieuw niet aangevraagde en dus niet toegelaten manifestatie leek even abrupt te eindigen. Een blonde dame in politie-uniform wou de deelnemers laten ophoepelen. De recherche van dienst bemiddelde en het feestje kon doorgaan.

Dit incidentje wijst wel op een groeiende ergernis bij de politie en het stadsbestuur die Occupy-Antwerp tot nu toe gedoogden. De beweging heeft geen organisatie, geen 'verantwoordelijke', iedereen is leider. Moeilijk te bevatten voor politiemensen die met regeltjes leven; die geen idee hebben wat het grondwettelijk recht op vrije meningsuiting, vergaderen en betogen inhoudt.

Dat heeft ook de georganiseerde linkerzijde niet. De duidelijk anarchistische, basisdemocratische kenmerken van het wereldwijd gevolgde #occupywalstreet is haar vreemd, zit niet in de genen. De Occupy-beweging heeft dan ook geen statuten of aanbeden voorzitters. Dat is haar kracht en ook haar zwakke schakel.

Anarchistisch infuus

 

Op DeWereldMorgen.be zegt Nico Carpentier: ' Het vraagt misschien enige reflectie om de socialistische ideologische basiswaarden van hun laag stof te ontdoen. Bovendien is een extra infuus vanuit de anarchistische theorie nodig, omdat daar (cruciale invullingen) van de basiswaarden van vrijheid, autonomie en participatie gevonden worden die een gedegen tegenwicht kunnen vormen voor de (neo)liberale varianten van egocentrisch vrijheidsdenken en de gecelebreerde individuele relatie tussen burger en staat'.

De mediasocioloog (VUB en KUB) Carpentier publiceerde dit artikel oorspronkelijk in het oktobernummer van Samenleving en Politiek, een sociaaldemocratische denktank verwant aan de SP.A. Hij neemt de anarchistische filosofie en politiek van directe actie ernstig. ('Hoe linkse ideologie communiceren?) (1)

Het basisdemocratische anarchisme van ondermeer Occupy-Antwerp heeft haar achillespees. Dit is allemaal wel 'leuk' trachten de media er in te hameren, maar wie vertegenwoordigen deze 'marginalen'? Goede vraag. De verschillende Occupy-acties in honderden steden maken deel uit van een mondiale bewustwording van de 99%.

Het is een massabeweging waar in de Verenigde Staten de vakbonden en belangrijke kunstenaars bij aansluiten. Ze vormt een gevaar, de agressie van de 'gewapende arm' van de staat neemt toe. Infiltratie en provocaties zijn aan de gang.

Het virus van de Occupy-beweging verspreidt zich door de hele stad Antwerpen en wordt onderhuids begrepen door velen. Occupy-Antwerp is bezig zich als een olievlek te verspreiden. (Bekijk hier een twintigtal video's) (2)

Nieuws, Samenleving, België, Lokaal, Antwerpen, Antwerpen Occupy-Antwerp -

Occupy-Antwerp op de ‘Vogeltjesmarkt’

De derde Occupy-Antwerp,op zaterdag 5 november 2011 verhuisde van de Groenplaats naar de 'Vogeltjesmarkt', het Theaterplein. Zo kon de harde kern van dertig actievoerders onder de enorme luifel van de Antwerpse schouwburg (KNS) droog haar plannetjes uitvoeren... en kregen ze belangstelling van de klanten van deze markt en van de marktkramers.

zondag 6 november 2011 12:41
Spread the love

take down
the paywall
steun ons nu!