ACV, Klimaatonderhandelingen, Groene economie, Durban, Durban 2011 -

Spook van het uitstel dwaalt door de gangen van Durban

vrijdag 9 december 2011 17:06
Spread the love

In het congrescentrum van Durban is een menigte van vakbondsvertegenwoordigers, campagnevoerders en activisten samengekomen om heel de nacht de wacht te houden tijdens de laatste nacht van de klimaatonderhandelingen.

Na twee weken onderhandelen zijn de gesprekken in de beslissende fase terecht gekomen. Er wordt verwacht dat de onderhandelingen zullen duren tot zaterdagochtend.

Sharan Burrow, algemeen secretaris van het Internationaal Vakverbond: “Hoe langer de onderhandelingen duren, hoe verder we verwijderd geraken van het doel om de opwarming van de aarde onder de 2°C te houden. De kloof tussen wetenschappelijke informatie en de beleidsmakers wordt steeds groter. Dit zal een ernstige impact hebben op de planeet en de mensen. Het is onaanvaardbaar dat overheden keer op keer naar vergaderingen gaan met een oogkleppenmandaat, dat geen rekening houdt met de oproepen tot de actie van burgers, werknemers, enz.”

Vakbonden van over heel de wereld zijn naar Durban gekomen om een verlenging te vragen van het Kyotoprotocol. Het wordt echter steeds waarschijnlijker dat er pas in 2012, tijdens de volgende conferentie in Qatar, hierover beslist zal worden. Ondertussen komt er ook geen oplossing voor de achterpoortjes van het protocol. Door dit uitstel kan het duren tot in 2020 vooraleer de landen echte klimaatinspanningen gaan leveren. Dit vermindert de kansen op een rechtvaardige transitie.

De vakbonden vroegen ook een operationeel en democratisch Green Climate Fund. Het gevaar is reëel dat er enkel een afspraak gemaakt wordt over een (lege!) bankrekening met zwakke afspraken over het beheer ervan.

Sharan Burrow : “De vakbonden zullen hun acties om de klimaatverandering aan te pakken niet uitstellen. We zullen een ambitieuze en op basisrechten gebaseerde stem brengen op de klimaatonderhandelingen in Qatar in 2012. We zullen duizenden mensen mobiliseren voor groene en waardige jobs tijdens de Rio+20 vergadering in juni 2012.”

De vakbonden gaan verder mobiliseren van op de werkvloer tot bij de nationale regeringen met hun vraag voor een rechtvaardige transitie in het klimaatbeleid. Op die manier moeten we verhinderen dat overheden naar een klimaattop komen en niets doen met het mandaat dat ze van hun bevolking kregen.

Sharan Burrow : “De zon gaat onder boven Durban; de overheden hebben een laatste kans om de mensen voorrang te geven op kortetermijn financiële en economische belangen.”

Persbericht van het Internationaal Vakverbond: http://www.ituc-csi.org/spectre-of-delay-haunts-durban-s.html

Bert De Wel

take down
the paywall
steun ons nu!