Sinds 6 maart staken de arbeiders van het rubberbedrijf Lanxess in Zwijndrecht. Het water tussen de stakers en de directie blijkt zeer diep te zijn. (foto ABVV-jongeren)
Nieuws, Economie, Samenleving, België, ABVV, ACV, Antwerpen, Collectieve arbeidsovereenkomst, Stakerspost, Lanxess -

Einde staking Lanxess nog niet in zicht

Sinds 6 maart staken de arbeiders van het rubberbedrijf Lanxess in Zwijndrecht. “De werkdruk is te hoog, zeker nu er nog eens veertig banen verdwijnen”, zeggen de vakbonden. Op 13 maart liet de directie weten enkele bestaande rechten uit de huidige arbeidsovereenkomst te schrappen.

donderdag 13 maart 2014 18:15
Spread the love

Het einde van de staking bij Lanxess is nog niet in zicht, nu de directie enkele verworven maatregelen schrapt. Dat terwijl de arbeiders staken omdat de bestaande werkomstandigheden niet meer door de beugel kunnen. Lanxess zegt in een persbericht dat het geen mogelijkheid ziet om het conflict op te lossen aan de hand van de huidige akkoorden.

“Het is onze verantwoordelijkheid om de concurrentiekracht van deze fabriek te behouden en zo snel als mogelijk terug naar de onderhandelingstafel te komen. Wij hopen hiermee voldoende ruimte te creëren om met nieuwe inzichten en ideeën tot een nieuwe reguliere cao te komen.”

Onheus behandeld

De vakbondsafgevaardigden zijn niet te spreken over de manier waarop de directie van Lanxess onderhandelt. “Het is duidelijk dat de directie van dit bedrijf het sociaal overleg niet hoog in het vaandel draagt”, zegt Inge Paeshuys van het ACV. De flexibiliteit en werkdruk hebben hun hoogtepunt bereikt. We zijn bereid om op zoek te gaan naar een oplossing, maar die moet wel een verbetering van de werkomstandigheden inhouden.”

Patrick Lodewijckx van het ABVV vindt dat de directie hiermee alleen maar meer olie op het vuur gooit. “Deze maatregelen zouden van toepassing zijn op mensen die nieuw worden aangeworven. Dit toont aan dat de directie niet bereid is om te onderhandelen en het hard wil spelen. Dit is alles behalve open staan voor een gesprek.”

Lanxess is een Duits chemiebedrijf dat in Zwijndrecht butylrubber verwerkt, dat wordt vooral gebruikt in autobanden. Het is al enkele weken onrustig binnen de groep. Eind februari raakte bekend dat Lanxess in 2013 een nettoverlies maakte van 159 miljoen euro. In januari was ook de CEO, Axel Hetitmann, al opgestapt. In totaal heeft het bedrijf vier vestigingen in België, één in Zwijndrecht, één in Lillo en twee in Kallo.

Moeilijke tijden

Het persbericht van het bedrijf sluit af met “ondanks de lichte tekenen van herstel blijft de wereldwijde rubbermarkt onder stijgende druk staan door de komst van nieuwe, grote butylrubberconcurrenten.”

Volgens Inge Paeshuys moet daar toch een kanttekening bij worden gemaakt. “Intussen is er wel een capaciteitsstijging van ongeveer 15 procent. De productie stijgt van 130.000 naar 150.000 ton. Het bedrijf maakt met andere woorden meer winst want we produceren meer met minder mensen.”

“Een moeilijke situatie los je op door het probleem samen aan te pakken”, zegt Lodewijckx, “niet door eenzijdig verworvenheden terug in te trekken. Werkgevers denken vandaag de dag blijkbaar dat ze in een positie zitten, waarin een dialoog overbodig is. We kunnen echter duidelijk zien dat werknemers zo’n houding niet zomaar pikken.”

Aanleiding staking

De staking is al een week aan de gang nadat een ontwerp voor een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst (cao) werd verworpen door twee derde van de arbeiders. Er was volgens de bonden geen bereidheid om te overleggen over een verbetering van de werkomstandigheden. “Er zijn sinds de vorige cao een aantal informele afspraken gemaakt. We zouden graag hebben dat die nu worden opgenomen in de overeenkomst, maar daar wil de directie niet van weten.”

De directie is er echter van overtuigd dat de eisen van de stakers niet haalbaar zijn. “Lanxess betreurt dat het voorstel voor de reguliere cao 2013-2014 voor de arbeiders, dat een degelijk voorstel was, werd verworpen. Wij blijven overtuigd dat het voorstel voor de nieuwe cao één van de betere voorstellen was voor bij de best betaalde arbeiders in een meer dan degelijk betalende Antwerpse chemiesector”, aldus Eddy Walraven, afgevaardigd bestuurder van Lanxess.

“We zijn bereid om op zoek te gaan naar een oplossing”, zegt Lodewijckx, “maar dit is gewoon provocatie. Door deze manier van handelen, groeit de bereidheid bij de stakers. De reden dat mensen hier staan is juist dat ze niet akkoord gaan, met de manier waarop ze worden behandeld. We zullen zien hoe de situatie evolueert, maar wat de directie voorlopig op tafel legt is ruimschoots onvoldoende.”

De staking gaat in elk geval door en op vrijdag 14 maart om 14u plannen de vakbonden een solidariteitsactie voor de poorten van het bedrijf.

take down
the paywall
steun ons nu!