Armste Brazilianen krijgen groene subsidie
Verslag, Nieuws, Wereld, Brazilië -

Armste Brazilianen krijgen groene subsidie

RIO DE JANEIRO — De armste Brazilianen krijgen voortaan een groene subsidie. Het geld helpt hen bij te dragen tot de bescherming van het Amazonegebied. Niet meer dan een druppel in de oceaan, zegt Greenpeace.

maandag 10 oktober 2011 12:57
Spread the love

Het Steunprogramma voor Milieubescherming, beter bekend als Groene Beurs, richt zich op families die in extreme armoede leven. In een eerste fase krijgen 3500 families elke maand 300 real (125 euro). Tegen het eind van dit jaar moet het programma 18.000 families bereiken, tegen 2014 76.000 families.

Het gaat om families die in beschermde delen van het Amazonegebied wonen. In ruil voor de subsidie moeten ze op duurzame wijze omgaan met het bos. Landbouw blijft mogelijk, op voorwaarde dat het duurzaam gebeurt.

Brazilië Zonder Ellende

“Het gaat om het eerste sociaal-ecologisch programma dat de bevolking duurzaam gebruik doet maken van het bos”, zegt milieuminister Izabella Teixeira. “Wie het milieu beschermt, moet beloond worden.”

De Groene Beurs is een van de strategieën van het Plan Brazilië Zonder Ellende, een van de prioritaire programma’s van president Dilma Rousseff. “Wie meer inkomsten heeft, is meer begaan met het milieu”, zei Rousseff onlangs bij de lancering van het plan.

De Groene Beurs wil uiteindelijk 2,65 miljoen Brazilianen in het noorden van het land uit de extreme armoede halen. Tegelijk komt er een uitbreiding van de familiebeurs, een bedrag dat families krijgen als ze gebruik maken van de onderwijs- en gezondheidsdiensten van de overheid, en van andere programma’s voor voedselzekerheid en lokale voedselproductie.

Greenpeace

Greenpeace-Brazilië noemt de Groene Beurs een stap in de goede richting maar vreest dat het effect beperkt zal zijn. “Het is niet meer dan een druppel in de oceaan”, zegt Marcio Astrini van de Amazonia-campagne van Greenpeace.

Greenpeace wijst vooral naar de nieuwe boswet die het parlement nu behandelt. Die versoepelt de kap van inheemse bomen aanzienlijk. Dat zal de vernietiging van de jungle versnellen, een “schizofreen beleid”, zegt Astrini.

De Kamer van Afgevaardigden keurde het sterk omstreden wetsvoorstel op 25 september goed. Het moet nu naar de Senaat, waar het nog kan worden aangepast.

Boswet

Het wetsvoorstel verkleint de beschermde oppervlakte in het Amazonegebied en de Cerrado (de uitgestrekte savanne in het centrum van het land). Het kent ook amnestie toe aan wie zich voor juli 2008 schuldig heeft gemaakt aan illegale houtkap.

Als het voorstel wordt goedgekeurd, zal dat milieumisdrijven in de hand werken, zegt Astrini. Volgens Greenpeace druist het voorstel ook op verscheidene punten in tegen de grondwet.

De eindbeslissing voor de nieuwe boswet ligt bij de president. Die kan nog haar volledige of gedeeltelijke veto stellen. Rousseff noemde het wetsvoorstel in mei een “schande”. En in haar verkiezingscampagne, zegt Greenpeace, “heeft ze zich ertoe verbonden de boswet niet te veranderen om amnestie te verlenen en nog meer te vernietigen.”

De ontbossing in het Amazonegebied is een van de belangrijkste bronnen van de Braziliaanse uitstoot van broeikasgassen.

– – – – – – – –
Auteur: Fabíola Ortiz

take down
the paywall
steun ons nu!