foto: IUCN
Marijn van der Pas

Kabeljauw afhankelijk van afzichtelijke slijmprik

Belangrijke consumptievissen als kabeljauw, schelvis en bot blijken afhankelijk van diensten van primitieve slijmprikken. Dat blijkt uit onderzoek van IUCN (International Union for Conservation of Nature) en Conservation International (CI). Doordat veel soorten slijmprikken worden bedreigd, kunnen ook consumptievissen een klap krijgen.

donderdag 28 juli 2011 12:45
Spread the love

Slijmprikken zijn aaseters die een kleverig slijm afscheiden. Zij spelen een belangrijke rol als vuilnisman van de oceaanbodem. De dieren ruimen dode dieren op waardoor voedingsstoffen kunnen terugkeren in het milieu. Veel andere vissoorten profiteren daarvan.

Zeker omdat in de visserij veel bijvangst dood overboord wordt gegooid, hebben slijmprikken een belangrijke taak. Daarnaast zijn slijmprikken een prooidier van betekenis voor de andere vissen, zeevogels en zeehonden.

Uit de studie van IUCN en CI blijkt dat een op de vijf soorten slijmprikken met uitsterving wordt bedreigd. Het onderzoek maakt deel uit van de IUCN Rode Lijst van bedreigde soorten. “Slijmprikken zijn een goed voorbeeld van minder aaibare diersoorten die een essentiële rol in de natuur spelen”, zegt Cristiane Elfes, Programme Officer van IUCN.

dagelijkse newsletter

Unite Talks: Mohamed Barrie

This interview is one to to take your time for! 🙏 🔆 45 minutes of Mohamed Barrie!🔆 💥 Mohamed is a dedicated social worker, organizer and advocate for veganism. He shares his view on structural racism, power, exclusion and veganism. 🌏 Based on his own experiences he shines a new light on the vegan movement and on the role of racism within these movements. 〄 PS: We just started doing these interviews, so feedback is much appreciated!

Geplaatst door u:nite op Dinsdag 20 oktober 2020

take down
the paywall
steun ons nu!