Nieuws, Samenleving, Brussel, Stampmedia, Brussel, Fabuleus, De Barbaren, Het Theaterfestival -

Barbaren gezocht voor Theaterfestival

BRUSSEL - Op 26 mei maakte Het Theaterfestival zijn selectie bekend. Elk jaar kiest een jury de meest spraakmakende voorstellingen van het voorbije theaterseizoen. Sinds vorig jaar is ook het productiehuis fABULEUS aanwezig op het festival met een bijzonder jongerenproject: ‘De Barbaren’.

vrijdag 27 mei 2011 19:50
Spread the love

Gaat ons cultuurbesef geleidelijk aan teloor? Is er in de moderne tijd nog wel ruimte voor bezieling? Dit zijn enkele vragen die de Italiaanse auteur Alessandro Baricco zich stelt in het boek ‘De Barbaren’.

Zijn werk inspireerde de medewerkers van fABULEUS om een traject op touw te zetten dat acht jongeren laat infiltreren in de wereld van de grootste theatermakers van deze tijd. Op het programma staan geen plechtmatige ontmoetingen, maar wel leuke onderonsjes in een ontspannen sfeer.

Cultuurbarbaren

“Er wordt wel eens gezegd dat jongeren cultuurbarbaren zijn”, zegt Filip Bilsen van fABULEUS.

“Maar dit is uiteraard niet zo. De culturele wereld verandert en dat is spannend om te zien. Net zoals Baricco zou ik niet spreken van een cultuurverval, maar wel van een nieuw cultuurbesef.”

Bilsen bevestigt dat theater op zich wel leeft bij jongeren. Het Theaterfestival behoort echter tot een wereld waar jongeren niet snel mee in aanraking komen.

“De keuze van de stukken die op het festival worden getoond is niet vanzelfsprekend. Het zijn vaak baanbrekende voorstellingen die een baken willen verzetten in de theaterwereld”, legt hij uit.

Het Theaterfestival start op 26 augustus, maar het project begint al op 26 juni. Jongeren die meedoen zullen in totaal een tiental uitvoeringen voorgeschoteld krijgen.

Onbevangen

Voor ‘De Barbaren’ is fABULEUS op zoek naar jongeren tussen 15 en 22 jaar oud die vragen durven te stellen waarvoor andere toeschouwers te verlegen zijn. Met hun onbevangen blik slaan zij een brug tussen de toneelmakers en het grote publiek. Elke deelnemer wordt gekoppeld aan een artiest en probeert de wereld van die persoon te ontdekken.

De jongeren delen hun avonturen via een blog met de buitenwereld. Aan de hand van dagelijkse berichten vertellen ‘De Barbaren’ het publiek wat er leeft op het festival. Wat mogen de jongeren verwachten?

“Het project verruimt je blik op theater, maar tegelijkertijd word je zelf creatief gestimuleerd”, vertelt Bilsen. “Je leert nieuwe mensen kennen en kan nieuwe inspiratie opdoen voor eigen projecten. Naar gelang je eigen interesses kan je traject alle richtingen uitgaan.”

De uitwisseling staat centraal

fABULEUS is een productiehuis voor theater- en dansmakers, met een sterke focus op jonge mensen, zowel op het podium als in het publiek. De uitwisseling tussen ervaren mensen en jong talent staat in alle projecten centraal. De organisatie is een soort smaakmaker voor de podiumkunsten voor jongeren.

Meedoen?

Jongeren kunnen zich kandidaat stellen via een e-mail met motivatie naar filip@fabuleus.be voor 10 juni. Meer info over het project vind je op www.fabuleus.be of op www.theaterfestival.be.

© 2011 – StampMedia – Marieke Van Cauwenberghe

take down
the paywall
steun ons nu!