Homosenioren zijn dubbel kwetsbaar
Nieuws, Wereld, Samenleving -

Homosenioren zijn dubbel kwetsbaar

PORTLAND — De Amerikanen staan steeds meer open voor homoseksualiteit, deels doordat Hollywood niet zelden jonge, hippe en knappe homo's en lesbiennes laat zien. De situatie ziet er helemaal anders uit wanneer het over oudere Amerikanen gaat.

zondag 15 mei 2011 12:35
Spread the love

Volgens voorzichtige schattingen zijn er in de hele VS drie miljoen homosenioren. Velen zijn dubbel kwetsbaar, een beproeving voor hun financiën, gezondheid en gevoelsleven.

Homoseksuele senioren maken vijfmaal meer kans alleen te leven en hebben vijfmaal minder kans om van diensten voor senioren gebruik te maken dan heteroseksuele leeftijdsgenoten, volgens de organisatie Services & Advocacy for Gay, Lesbian, Bisexual and Transgender Elders (SAGE). Ze kunnen ook minder vaak terugvallen op een sociaal netwerk, vooral doordat velen geen kinderen hebben, stelt SAGE.

Homoparen krijgen heel wat huwelijksvoordelen niet. De senioren worden het hardst getroffen, onder meer doordat ze niet kunnen erven van hun overleden partner of geen financiële beslissingen namens hun partner mogen nemen.

Ziekenhuis weigert partner

Bruce Meisner en Bob Rupar, twee zeventigers uit Portland, zijn al veertig jaar samen. Toen Rupar in het ziekenhuis werd opgenomen in Arizona lieten de verpleegsters Meisner niet bij hem omdat hij geen familie was.

In andere staten erkennen ziekenhuizen samenlevingscontracten, maar een verpleegster of beheerder kan het homo’s nog steeds “moeilijk maken op een moeilijk moment”, zegt Sharon Messerschmidt. Ze is al 26 jaar samen met Jo Hamilton en durft niet te denken aan het moment dat haar partner ooit gehospitaliseerd zou moeten worden.

Meisner, Rupar, Messerschmidt en Hamilton zijn lid van Gay & Grey PDX, een organisatie in Portland die

iets probeert te doen aan de kwetsbaarheid van homosenioren. Het twintigkoppige team organiseert benefietactiviteiten en geeft workshops in rusthuizen en opleidingsinstellingen voor verpleegkundigen om het personeel bewust te maken van de discriminatie. Gay & Grey PDX wordt ondersteund door Friendly House, een lokale gemeenschapsorganisatie.

De groep is een zeldzaamheid. In scholen zie je steeds vaker Gay-Straight Alliances en United Sexuality-clubs maar groepen voor bejaarde senioren is er zo goed als niets.

Homoparen in rusthuis

Een heteroseksueel seniorenpaar zou niet aarzelen om samen in een rusthuis te gaan wonen maar veel homosenioren aarzelen wel: ze maken zo hun seksuele aard openbaar en vrezen vooroordelen.

“Tot ik naar Friendly House begon te komen, had ik het altijd over ‘mijn partner’ als ik Jo bedoelde”, zegt Messerschmidt. Rupar lacht. Wanneer hij naar Meisner verwijst als zijn partner, krijgt hij vaak het antwoord: “In welke sector zijn jullie actief?” Ze laten daarbij vaak na de mensen te verbeteren.

Martha Wright, communicatieverantwoordelijke van Friendly House zegt dat het beleid in veel rusthuizen ronduit onvriendelijk is voor homoparen. De verpleegkundigen hebben vaak een conservatieve religieuze achtergrond, homoparen mogen niet in hetzelfde appartement verblijven.

Rusthuizen voor homo’s

Als reactie op de groeiende bezorgdheid over discriminatie in rusthuizen, ontstaan overal in de VS rusthuizen voor homo’s en lesbiennes. “Ze bieden plaatsen aan mensen die graag naar musicals kijken in plaats van naar football “, zegt Meisner.

Ook bij het ministerie van Huisvesting krijgt men oog voor het probleem. Eerder deze maand lanceerde het ministerie een nieuwe campagne, Live Free, die de aandacht moet vestigen op discriminatie in de huisvesting van minderheden.

Recente nationale cijfers bestaan er niet maar volgens verscheidene studies krijgen homoparen vaak af te rekenen met vooroordelen bij het zoeken naar een woning. Een rapport uit 2007 van de Fair Housing-centra in Michigan toonde dat bijna 30 procent van de homoparen anders behandeld werd bij het huren of kopen van een woning, gaande van een hogere huurprijs tot seksuele pesterijen.

Ook in Portland is discriminatie een probleem, zegt Mya Chamberlain, verantwoordelijk voor ouderen bij Friendly House. Omdat Portland een homovriendelijke reputatie heeft, wordt verdoken discriminatie vaak onder de mat geveegd en niet ernstig aangepakt.

Onderzoeken bevestigen dat. Een vier jaar oude studie van het Urban Institute bijvoorbeeld liet verdoken discriminatie tegen homoparen zien bij adoptieagentschappen, ook in staten waar adoptie door homoparen is toegestaan.

take down
the paywall
steun ons nu!