Braziliaans parlement stemt over omstreden aanpassing boswet
Nieuws, Wereld -

Braziliaans parlement stemt over omstreden aanpassing boswet

BRUSSEL — Het Braziliaanse parlement stemt wellicht volgende week over een omstreden aanpassing van de boswet. Er ligt nu een voorstel op tafel om de wet te versoepelen ten behoeve van de landbouw.

zaterdag 14 mei 2011 09:28
Spread the love

De boswet is cruciaal voor de bescherming van onder meer het Amazonewoud. Wetenschappers en milieuorganisaties luiden de alarmbel.

Het voorstel komt van het communistische parlementslid Aldo Rebelo. Hij stelt dat de huidige boswet de economische ontwikkeling van Brazilië stremt. In Rebelo’s voorstel moeten de lokale besturen de bevoegdheid krijgen om sommige gebieden te ontbossen, ook in beschermde zones.

Daarvoor moet de boswet uit 1934 worden aangepast. De boswet bepaalt per regio hoeveel bos onaangeroerd moet blijven. In de Amazoneregio bijvoorbeeld mag 80 procent niet gekapt worden.

Het voorstel werd vorige zomer ingediend in het parlement. De stemming in de Kamer van Afgevaardigden werd al meermaals uitgesteld. De verwachting is dat de stemming volgende week zal plaatsvinden. Zet de Kamer het licht op groen, dan verhuist het voorstel naar de Senaat en vervolgens naar de president.

Zonder wetenschappelijk inbreng

Wetenschappers zeggen dat het voorstel niet wetenschappelijk onderbouwd is. “Het zou in Brazilië de eerste boswet sinds 1934 zijn zonder ook maar enige wetenschappelijk inbreng”, zegt Antônio Nobre van het Nationaal Instituut voor Ruimteonderzoek (INPE). “Als we meer tijd hadden om over dit onderwerp te debatteren, dan zouden we een milieuwetgeving kunnen maken die geschikt is voor de 21ste eeuw, modern en wetenschappelijk verlicht.”

Volgens milieuorganisaties ondermijnt de voorgestelde wetswijziging een van de meeste efficiënte manieren om bossen en biodiversiteit te beschermen in Brazilië.

Het optreden van Aldo Rebelo “brengt een historische kans in gevaar om wetgeving te maken die tegelijk natuurbehoud en plattelandsproductie stimuleert”, zegt Carlos Alberto de Mattos Scaramuzza van de Braziliaanse afdeling van het Wereldnatuurfonds (WWF). “De burgerorganisaties en wetenschappers zijn niet gehoord in dit proces. Over de tekst stemmen zoals hij nu is, zou een zware vergissing zijn.”

take down
the paywall
steun ons nu!