“Dit verandert Pakistan”
Verslag, Nieuws, Wereld, Pakistan, Osama Bin Laden -

“Dit verandert Pakistan”

Het nieuws van de dood van Osama bin Laden roept in Pakistan zowel opluchting en vreugde als ongeloof, schaamte, angst en droefheid op.

maandag 2 mei 2011 15:37
Spread the love

Bin Laden werd zondagnacht door Amerikaanse commando’s doodgeschoten in Abbotabad, niet ver van de Pakistaanse hoofdstad Islamabad. “Dit brengt het Pakistaanse leger en de politieke elite van het land zwaar in verlegenheid”, zegt Pervez Hoodbhoy, een Pakistaanse academicus en vredesactivist. “Meer dan tien jaar lang hebben ze volgehouden dat Bin Laden niet in Pakistan was. Maar hoe kan de meest gezochte man ter wereld hier zo lang een comfortabel leven hebben geleid, onopgemerkt door de machtige en alomtegenwoordige inlichtingendiensten?”

“Misschien is dit een gebeurtenis die veel zal veranderen. Dit zou wel eens het einde kunnen betekenen van de politiek waarbij Pakistan de militante islam altijd veroordeelde maar tegelijk stilzwijgend bleef steunen.”

Complottheorieën

Er zijn ook heel andere reacties te horen in Pakistan. Er doen bijvoorbeeld ook al samenzweringstheorieën de ronde. “Ik geloof dit niet”, zegt Najma Sadeque, een ervaren journaliste. “Volgens de berichten die we de voorbije jaren kregen, moet hij al jaren dood zijn. Hij was zwaar ziek, hoorde je altijd. De Verenigde Staten zijn onklopbaar als het om toneelspelen gaat. Ze willen gewoon hun gezicht redden.” De dood van Bin Laden levert de VS volgens Sadeque een perfecte reden om zich terug te trekken uit Afghanistan en hun defensiebudget te verminderen.

Andere journalisten zeggen dat veel mensen in Pakistan ontdaan zijn door het nieuws. Ze beschouwden hem als een held. “Nu zal hij een nog grotere held worden – hij werd immers niet gevangengenomen maar stierf in een vuurgevecht”, zegt de reporter Rahimullah Yusufzai. “Al Qaeda zal zijn nagedachtenis gebruiken om te mobiliseren”, voorspelt hij. Yusufzai gelooft wel niet dat Ayman al-Zawahiri, tot hiertoe de nummer twee in de organisatie, evenveel steun zal krijgen als Bin Laden.

Zelf vreest Yusufzai dat de spanningen tussen Pakistan en de VS verder zullen toenemen. Hij verwacht dat de Amerikanen nu nog meer druk zullen zetten op Pakistan om andere doelwitten in de oorlog tegen het terrorisme in het vizier te nemen. Hij denkt in de eerste plaats aan het Haqqani-netwerk, een terreurgroep die aanleunt bij Al Qaeda. “Iedereen was het erover eens dat Al Qaeda moest worden vernietigd, maar ik ben niet zeker of Pakistan even toeschietelijk zal zijn als het om die nieuwe doelwitten gaat.”

Aanslagen

Veiliger is Pakistan er niet op geworden, denkt defensieanalist Hasan Askari Rizvi. “De groepen die de ideeën van Bin Laden delen, zouden wel eens met geweld kunnen antwoorden”, zegt hij. Daarvan is ook Yusufzai overtuigd. “Ze zullen Pakistan proberen te doen boeten voor de samenwerking hierrond”, denkt hij. “Maar ze namen Pakistan ook voordien al op de korrel. Het geweld zal gewoon aanhouden.”

De Pakistaanse inlichtingendiensten zien dan weer redenen tot tevredenheid. De uitschakeling van Bin laden “heeft voor iedereen bewezen dat de relaties tussen de VS en Pakistan niet zo gespannen zijn als werd beweerd in de Pakistaanse en internationale media”, zegt brigadegeneraal Asad Munir, de voormalige chef van de inlichtingendienst ISI in de provincie Khyber Pakhtunkhwa en de stammengebieden aan de grens met Afghanistan. “Dit was een gezamenlijke operatie van de CIA en de ISI. Misschien bestaan er wel wrijvingen tussen de twee, maar tot een breuk is het nooit gekomen.” Volgens Munir hebben de VS Pakistan nodig om zich uit Afghanistan te kunnen terugtrekken: “ze moeten op Pakistan kunnen rekenen om de taliban weg te krijgen uit de stammengebieden.”

Ook Munir denkt dat Pakistan voorbereid moet zijn op terreuraanslagen door splintergroepen, maar hij gelooft wel dat Al Qaeda verzwakt is door de dood van Bin Laden. “Ook het anti-Amerikanisme dat hij cultiveerde, zal zich niet verder verspreiden. Daarvoor is een sterke organisatie nodig, die constant communiceert. Nu Bin Landen dood en de anderen opgejaagd worden, zal dat ook verminderen.”

take down
the paywall
steun ons nu!