Aanvankelijk was een heuse optocht gepland, maar ondanks de extreem hoge opkomst (lees: 1 vrouw en 21 mannen, onder wie 13 West-Vlamingen, 2 Gentenaars en een aantal Nederlanders plus Eddy Hermy) was er van de geplande optocht geen sprake.

Deze werd vervangen door wat vaandelgezwaai en gepreek voor eigen parochie aan de voorkant van het Gentse Sint-Pietersstation.

De preek van Eddy Hermy was, zoals verwacht, een mélange van haat tegen zowat alle soorten van minderheidsgroepen in dit land. Al was het wel even slikken toen Eddy Hermy, ook afkomstig uit West-Vlaanderen, het over 'Oostblok-toeristen' had die hier komen profiteren omdat ze in hun eigen land niet willen werken.

Wetende dat West-Vlaanderen in de Tweede Wereldoorlog voor het grootste stuk werd bevrijd door onder anderen Oostblok-toeristen, met name veel Polen. Tijdens de haatspeech werden twee verfbommetjes in de richting van het N-SA geworpen. Twee mensen werden door de politie, die ruim aanwezig was in de omgeving, opgepakt.

Op een steenworp van de van de neonazibijeenkomst tekenden twee Comac-militanten anti-N-SA slogans, zoals "NSA=HAAT" of "NSA, fuck off!" op de grond. De politie stond er bij en keek er naar.

Ook wat verderop in een volks café was de groep neonazi's niet echt welkom en werden ze meteen de laan uitgestuurd. Toch ging het groepje nog pinten drinken vlakbij een terras vol antifascistische militanten die een oogje in het zeil was komen houden. De politie werd er nerveus van, maar er vonden voorts geen incidenten plaats.

Tekst en fotografie: Vik en Geert.

Verslag, N-SA, 1 mei 2011 Gent -

1 mei-optocht N-SA flopt

GENT - Zaterdagochtend rond 10u30 hield een 20-tal leden van de hoofdzakelijk West-Vlaamse extreemrechtse neonazi-groepering, het N-SA (Nieuw Solidaristisch Alternatief), een bijeenkomst aan de achterkant van het Sint-Pietersstation.

zaterdag 30 april 2011 18:19
Spread the love

take down
the paywall
steun ons nu!