Nieuws, Cultuur, Antwerpen, Stampmedia, Kif Kif, Hiphop, Urban, Antwerpen, PAJ, Mic's Up -

Beginnende artiesten krijgen een podium op Mic’s Up 3.0

Op 14 april vond in de Arenbergschouwburg de dertiende editie van Mic’s Up plaats. Beginnende artiesten onder wie Pistice, Yassin Red en Generation A traden op. Platform Allochtone Jeugdwerkingen en Kif Kif zetten met dit initiatief opkomende artiesten in de kijker.

maandag 18 april 2011 13:56
Spread the love

“Met Mic’s Up geven we jongeren de kans hun talenten te demonstreren. Wij zorgen voor een programma en een sympathiek publiek. Onze partner, de Arenbergschouwburg, biedt ons een leuke zaal en een professionele geluidstechnicus”, zegt Najim Einauan, coördinator Platform Allochtone Jeugdwerkingen vzw.

De beroemde rapper J. Beezy presenteerde de avond. “Heel veel allochtonen wisten vorig jaar niet waar de Arenberg lag, ze dachten dat het een operagebouw voor autochtonen was, maar nu weten ze het theater te vinden en praten ze er enthousiast over.”

Inhoud ondergewaardeerd

Aan talent en enthousiasme ontbreekt het deze jongeren niet. Vastberaden trachten ze de maatschappij positief te beïnvloeden. “Onze hiphopgroep heet Generation A. A staat voor positieve kracht”, vertelt Amra Dorjbayar (23). “We schrijven optimistische nummers en zingen nooit over geweld.”

Komediant Yassin Red doet mensen lachen om maatschappelijke stereotiepen. Zo wil hij conversaties tussen allochtonen en autochtonen op gang brengen.

Dorjbayar miste dit jaar aandacht voor de boodschap achter de muziek. “We willen dat mensen naar onze teksten luisteren. In tegenstelling tot andere hiphoppers zingen wij geen onzin. Toch leek het publiek vooral te willen dansen op zijn muziek.”

Talent boven alles

Pistice nam vorig jaar deel aan het VTM-programma ‘My name is Michael’, waarbij hij een finaleplaats in de wacht sleepte met zijn imitatie van Michael Jackson. “Met mijn muziek wil ik niet alleen geld verdienen. Ik wil vooral tonen wat ik kan.”

“Mensen uit arme Antwerpse stadswijken krijgen moeilijk toegang tot de entertainmentsector”, vertelt presentator J. Beezy. “Urban music, daarentegen, ontstond in arme stadsbuurten. De muziek heeft niet alleen ritme, maar geeft jongeren ook een herkenbare boodschap mee.”

Bij Mic’s Up wisselen bekende artiesten en jong talent elkaar af. Dit geeft jongeren meer zelfvertrouwen en verhoogt de actieve en passieve cultuurparticipatie. Het project inspireert jongeren om zelf te musiceren, clips op te nemen, op te treden of evenementen te organiseren. “Onze boodschap naar de jongeren is: geloof in jezelf en in je eigen kunnen”, besluit Najim Einauan.

© 2011 – StampMedia – Tekst: Lisa Akinyi May, foto’s: Erica Michiels

take down
the paywall
steun ons nu!