Nieuws, Cultuur, Lokaal, Stampmedia, Theater, Antwerpen, Interculturaliseren, KRAS Jeugdwerk -

Kras Jeugdwerk brengt jongeren op toneel

Op donderdag 14 april pakte Kras Jeugdwerk Borgerhout uit met de theatervoorstelling ‘Stad’. Ter gelegenheid van de tiende verjaardag van Kras Jeudwerk vond het toneelstuk plaats in De Roma in Borgerhout. Het verhaal versmelt theater, film en muziek en geeft een beeld van de stad Antwerpen.

zondag 17 april 2011 19:33
Spread the love

De Roma stond in teken van tien jaar Kras Jeugdwerk. Een kleine tentoonstelling bracht tien jaar jeugdwerk in beeld. De bezoekers wierpen een blik op filmpjes, foto’s en ander materiaal. Daarna begon het schouwspel.

Kettingreactie

Het verhaal begint op vrijdag 14 maart om 15 uur, als een nieuweling in de stad aankomt. Hij kent niemand en weet niet waar naartoe. Tot plots een grote taart uit de lucht valt, recht in de handen van de nieuwkomer. De nieuweling is verrast en voelt zich meteen welkom.

Het stuk gaat over de kettingreactie die mensen veroorzaken. “Elke bewoner bepaalt mee het imago en beeld van de stad. Iedereen beïnvloedt elkaar”, vertelt coördinatrice Nadia Alliet.

Iedereen welkom

Kras Jeugdwerk bestaat, naast een reeks begeleiders, vooral uit een groep allochtone kinderen en jongeren. De organisatie vindt het belangrijk dat de jeugd actief aan cultuur kan deelnemen.
“Niet alleen tieners uit de buurt zijn welkom. Iedereen die graag op de planken staat, kan meedoen”, zegt een van de vrijwilligers, Nora Gallouche (18). Zelf zit ze ondertussen elf jaar bij Kras en heeft ze in zes stukken meegespeeld. “Tot je vijftien jaar oud bent kun je meespelen. Daarna help je als vrijwilliger mee achter de schermen.”

Ook de jonge Farah Bouassam (12) vertelt enthousiast over haar toneelcarrière bij Kras. Ze heeft een passie voor acteren. “Het valt gelukkig goed te combineren met school. We oefenen gemiddeld twee keer per week, woensdagnamiddag en zaterdag.”

Multiculturaliteit centraal

Een prominente gast was Groen!-voorzitter Wouter Van Besien. Als districtsvoorzitter van Borgerhout wil hij cultuur bij jongeren aanmoedigen. Hij ziet het multiculturele als dé kracht van Borgerhout. “Bij sommigen brengt multiculturaliteit veel spanning teweeg. Maar net dat multiculturele maakt het leven hier verrijkend, ook op cultureel vlak.”

Kras Jeugdwerk heeft de positieve kant van Borgerhout in de verf gezet. Na afloop kreeg de cast een staande ovatie van een enthousiast publiek.

© 2011 – StampMedia – Tekst: Lynn Symons, foto: Jonas Coene

take down
the paywall
steun ons nu!