Amerikaanse natuurmonumenten bedreigd door uraniummijnen
Nieuws, Wereld -

Amerikaanse natuurmonumenten bedreigd door uraniummijnen

BRUSSEL — De grootste Amerikaanse natuurmonumenten, waaronder de Grand Canyon en Joshua Tree National Park, zijn in gevaar door de stijging van de vraag naar uranium. Dat blijkt uit een rapport van de Pew Environment Group, die de regering-Obama aanmaant tot actie.

zondag 17 april 2011 20:02
Spread the love

Het behoud van natuurparken zoals de Grand Canyon is geregeld in oude wetten, die niet altijd een waterdichte bescherming bieden. In juli moet de regering-Obama beslissen of ze een twee jaar oud moratorium verlengt op mijnclaims in en rond de Grand Canyon, Mount Rushmore, en de nationale parken van Joshua Tree en Yosemite. Doet ze dat niet, dan kunnen mijnbedrijven beginnen boren.

Volgens de Pew Environment Group (PEG) zijn in 2006 alleen al meer dan drieduizend claims ingediend in de regio rond de Grand Canyon, waardoor de teller op achtduizend staat.

“De president heeft de unieke mogelijkheid om leiders als Theodore Roosevelt bij te staan en de Grand Canyon te beschermen tegen de mijnbouw”, zegt Jane Danowitz van de PEG. “Mijnbouw is toegelaten op de meeste publieke gronden, dus zou de regering-Obama haar macht moeten gebruiken om de Grand Canyon en andere natuurlijke schatten te beschermen.”

Volgens de PEG gaan veel van de problemen terug op de aftandse wetgeving op mijnbouw. “De regering zou ook iets moeten doen aan de oorzaak van het probleem,” zegt Jane Danowitz. “Ze zou moeten samenwerken met het Congres om gemeenschappelijke wetgeving uit te tekenen om de Mijnwet uit 1872 te moderniseren.”

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!