Aanhangers van Uhuru Kenyatta op een bijeenkomst maandag. © Robbie Corey-Boulet/IPS
Nieuws, Wereld -

Keniaanse politici wikken hun woorden op vraag van Den Haag

NAIROBI — Twee vermeende aanstokers van het verkiezingsgeweld in december 2007 gaven maandag vurige speeches op een politieke bijeenkomst in Nairobi. Echt opruiende taal zat er niet bij deze keer, want dat had het Internationaal Strafhof in Den Haag (ICC) hen enkele dagen eerder afgeraden.

dinsdag 12 april 2011 16:26
Spread the love

De twee verdachten, minister van Financiën Uhuru Kenyatta en de geschorste minister van Hoger Onderwijs William Ruto, haalden deze keer in bedekte termen uit naar hun belangrijkste politieke rivaal, premier Raila Odinga. Ze lijken rekening te houden met de waarschuwing van het Strafhof.

Op 7 april had rechter Ekaterina Trendafilova van het ICC verklaard dat “er in Kenia een trend is om het geweld opnieuw op te poken met gevaarlijke speeches.” Het Strafhof heeft zes verdachten opgeroepen voor hun aandeel bij het verkiezingsgeweld in 2007-2008, dat aan meer dan duizend mensen het leven kostte. Vorige week verschenen ze een eerste maal voor het Hof. Als de zes zich niet van opruiende taal onthouden, zo waarschuwde Tredafilova, zullen de rechters hun dagvaarding veranderen in een aanhoudingsbevel.

Kofi Annan

Ze was niet de enige die bedenkingen had bij het taalgebruik van de verdachten. In de aanloop naar hun verschijning voor het Internationaal Strafhof in Den Haag, namen Kenyatta en Ruto deel aan een politieke toer door het land. De inhoud van hun redevoeringen werd op de korrel genomen door een aantal organisaties uit het middenveld, maar ook door de gewezen Keniaanse president Daniel Arap Moi en gewezen VN-secretaris-generaal Kofi Annan.

Volgens de krant Daily Nation zei Kenyatta bijvoorbeeld op een bijeenkomst in Githunguri: “Nu Raila sommigen van ons omschrijft als dronkaards, mogen we dan gaan drinken met zijn vrouw? En nu hij ons zegt dat we naar Den Haag moeten, is dat misschien waar zijn moeder woont?”

Maandag klonk Kenyatta gematigder. “Ik wil niet met kwaadheid maar met geduld spreken.” Hij vindt ook dat de internationale gemeenschap zich niet mag moeien met Keniaanse zaken. “We kunnen genoeg om onze problemen op te lossen”, verklaarde hij in een subtiele sneer naar Odinga’s voorstel om de FBI of Scotland Yard in te roepen om het verkiezingsgeweld te onderzoeken.

Niet elke spreker hield het beschaafd. Voormalig parlementslid Rafael Wanjala schoof alle schuld voor het verkiezingsgeweld in 2007-2008, dat losbarstte toen Odinga tot verliezer werd uitgeroepen ten voordele van de regerende president Mwai Kibaki, in de schoenen van de eerste minister. “Mensen vochten voor Raila. Hij is een zeer gevaarlijke man.”

Twee vermeende aanstokers van het verkiezingsgeweld in december 2007 gaven maandag vurige speeches op een politieke bijeenkomst in Nairobi. Echt opruiende taal zat er niet bij deze keer, want dat had het Internationaal Strafhof in Den Haag (ICC) hen enkele dagen eerder afgeraden.

 

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!