Hoe democratisch is ons land? Allereerste LinksRechts debat
Nieuws, Samenleving, DeBuren, Dewereldmorgen.be, LinksRechts debatten, Toneelhuis -

Hoe democratisch is ons land? Allereerste LinksRechts debat

Op 30 mei is er het allereerste LinksRechts debat over de maakbaarheid van de samenleving met Jan Blommaert en Jean-Luc Dehaene. "Hoe democratisch is ons land? De kost, de prijs en de waarde van democratie", dat is het thema waarover ze in gesprek gaan. De LinksRechts debatten zijn een initiatief van deBuren, Toneelhuis en DeWereldMorgen.be

vrijdag 8 april 2011 15:58
Spread the love

maandag 30 mei 2011 – 20.00 uur
Toneelhuis | Bourlaschouwburg, Komedieplaats 18, 2000 Antwerpen
Gratis, reserveren aanbevolen: www.toneelhuis.be –  +32(0)3/224.88.44 – klik hier

De LinksRechts debatten inviteren sprekers om hun analyses, inzichten en verhalen te brengen over essentiële maatschappelijke vraagstukken, en om die ook te argumenteren.

Geen boksmatch, wel een verdieping van het inhoudelijke gesprek over democratie, cultuur, solidariteit en arbeid.

Toch een debat. Omdat, hoe beleefd ook sprekers van gedachten wisselen, hun verhalen en hun antwoorden zullen grondig verschillen.

Thema van het allereerste debat is de gehavende toestand van zowel onze politieke als onze economische democratie. Binnenlandse, Europese en mondiale evoluties – van populisme tot globalisering – zetten de democratie onder druk. Hoe redden we haar? Hoe bouwen we die Vlaamse, Belgische en Europese politieke en economische democratie uit?

Jan Blommaert is hoogleraar aan de Universiteit van Tilburg, publicist van veel gelezen essays en auteur van heel politieke boeken. Populisme, de crisis van de democratie en het al te bestofte socialisme zijn belangrijke thema voor hem.
Voor de essays van Jan Blommaert, klik hier

Jean-Luc Dehaene is een ‘product’ van de christelijke arbeidersbeweging. Hij groeide uit tot een toppoliticus die zowel België als Europa mee hervormde en raakte ook thuis in de raden van bestuur van een aantal grote bedrijven. Hij heeft de neoliberale wende van de voorbije dertig jaar in de economie en de politiek van nabij meegemaakt.

Ook uitgenodigd is Edi Clijsters, politicoloog en voormalig diplomaat in Berlijn. Hij verzekert alvast een inbreng over de werking van het federalisme in Duitsland en over een heel Duitse invulling van economische democratie, de Mitbestimmung door de werknemers in de bedrijven.

Moderator is journalist Dirk Barrez van de nieuwssite DeWereldMorgen.be. Fact checker van dienst is DeWereldMorgen.be journalist Christophe Callewaert: hij controleert of de feitelijke beweringen van de deelnemers ook echt juist zijn.

De LinksRechts debatten over de maakbaarheid van de samenleving zijn een organisatie van deBurenToneelhuis – DeWereldMorgen.be
Voor alle info, klik hier

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!