Nieuws, Wereld, Samenleving, Lokaal, Stampmedia, Genk, Studentenkot, Genk, Studentenhuisvesting -

“Genk moet een grote inhaalbeweging maken”

Genk heeft nood aan studentenkoten. Het groeiende aantal studenten brengt een tekort aan huisvesting met zich mee. De stad kent nu subsidies toe voor studentenhuisvesting, om zo meer eigenaars te stimuleren kamers aan te bieden.

maandag 28 februari 2011 14:25
Spread the love

Laureline Tilkin studeert fotografie aan de MAD faculty (KHLim) in Genk. Zij moest noodgedwongen een kot zoeken in Hasselt, omdat ze er geen vond in Genk. “Ik begon begin juni met zoeken. Ik kreeg op de infodag van de school een folder met een adressenbestand. Dat was maar een pagina lang en toen al waren de meeste koten niet meer beschikbaar. Ik ben trouwens niet de enige, een groot deel van de studenten in mijn richting heeft een kot in Hasselt.”

Op dit moment heeft Genk een honderdtal koten, waarvan er ongeveer zestig in orde zijn. Het studentenbestand zal echter nog stijgen. In 2014 vestigt de richting verpleeg- en vroedkunde van de KHLim zich weer in Genk. In Waterschei komt een Wetenschapspark met labo’s voor studenten. Geschat wordt dat er zevenhonderd studenten bij komen.

Braindrain

“We hebben driehonderd koten nodig. Dat betekent dat we een grote inhaalbeweging moeten maken”, verklaart schepen van Jeugd en Studentenbeleid Anniek Nagels. “Momenteel is er een braindrain. Veel studenten vertrekken om te gaan studeren in grotere steden als Leuven en Gent. Wij willen een voedingsbodem creëren voor de studenten, zodat ze hier kunnen studeren.”

Om huiseigenaars te stimuleren kamers aan te bieden, kent de stad nu subsidies toe. Daarvoor is een budget voorzien van 88.000 euro voor dit jaar. Afhankelijk van het aantal kamers dat een eigenaar ter beschikking stelt, kan hij 250 tot 1000 euro aan subsidie krijgen. Daarnaast is er ook een investeringssubsidie als de eigenaar veel veranderingen moet doorvoeren aan het gebouw.

Voorwaarden

Studentenkoten moeten aan een aantal strikte voorwaarden voldoen. Deze voorwaarden staan opgetekend in een politieverordening en gaan over de grootte van de kamers en over faciliteiten als kookgelegenheid of douches. Om eigenaars op de hoogte te brengen van die regelgeving, organiseerde het stadsbestuur een infoavond. Huisvestingsambtenaar Daniella Kazmierczak verleende uitleg over de politieverordening en het subsidiereglement.

“Er komt toch veel bij kijken”, zegt Diane Broeckx, zaakvoerster van ’t Koffiekoekje in Genk. Broeckx speelt met het idee om een aantal kamers te verhuren. “Het is inderdaad hoog tijd dat er meer koten komen”, vindt zij. “Ik kom zelf veel in contact met studenten en ik merk dat er een probleem ontstaat. Genk beent stilaan bij als studentenstad. Al is er wel nog veel verbetering mogelijk op vlak van uitgaansleven.”

Bij studente Laureline Tilkin speelde dat uitgaansleven ook mee in de beslissing om in Hasselt op kot te gaan. “In Hasselt is meer te beleven en het sociale contact is groter”, vindt Tilkin.

Dat probleem wil Anniek Nagels aanpakken. “Donderdagavond moet studentenavond worden. We willen de eerste donderdag van de maand telkens een aantal activiteiten organiseren in samenwerking met de horeca.”

© 2011 – StampMedia/Xios – Liesbeth Merckx

take down
the paywall
steun ons nu!