Zuidoost-Azië blijft hotspot voor pandemieën
Nieuws, Zuidoost-Azië -

Zuidoost-Azië blijft hotspot voor pandemieën

BRUSSEL -- De volgende wereldwijde pandemie zal naar alle waarschijnlijkheid opnieuw ontstaan in Zuidoost-Azië, waar steeds meer mensen en dieren dicht opeen wonen en waar de bewaking van de volksgezondheid zwak is. Dat schrijft een team van deskundigen in het toonaangevende wetenschappelijke tijdschrift The Lancet.

donderdag 3 februari 2011 17:20
Spread the love

Zuidoost-Azië is de plaats waar zowel SARS als de vogelgriep ontstaan zijn, en de kans is groot dat ook de volgende pandemie er zal ontstaan. In de voorbije tien jaar is niet alleen de bevolking in de regio sterk gegroeid, maar ook het aantal dieren en met name vogels.

“Bovendien ondergaat de regio snelle biologische, sociale en technologische veranderingen die met elkaar interageren en zo ecologische niches creëren die door microben uitgebuit kunnen worden”, schrijven de wetenschappers. “Die processen zijn onder meer de bevolkingsgroei, migratie, verstedelijking, veranderingen in de voedingsproductie, landbouw en watergebruik, en het effect van de groeiende resistentie tegen geneesmiddelen.”

Mens en dier leven steeds dichter bij elkaar en daardoor kunnen ziektekiemen van dieren op mensen overspringen. Grote delen van de regio missen bewakingssystemen en er is een gebrek aan regionale samenwerking, waardoor opkomende ziektes alle kansen krijgen.

De wetenschappers breken een lans voor meer onderzoek en met name de ontwikkeling van een systeem dat de situatie in de gaten houdt en kan waarschuwen bij een potentiële epidemie. De landen in de regio moeten van volksgezondheid een prioriteit maken en ervoor zorgen dat ze klaar zijn voor problemen.

take down
the paywall
steun ons nu!