Antwerpen, Stampmedia, Drum and bass, Tito, Stealth Bombers, Echo Virus -

‘Drum ‘n bass’ is meer dan ‘drum ‘n bass’

De drum ’n bass scène beleeft gouden tijden. Steven ‘Tito’ Thierens en Tijs ‘Echo Virus’ De Boeck van Stealth Bombers slaagden er in oktober nog in om de Antwerpse Waagnatie vol te krijgen . Wij hadden een gesprek met Tito over het meest succesvolle drum ‘n bass evenement van België.

maandag 29 november 2010 15:42
Spread the love

De tijd dat drum ’n bass plaatsvond in gure kelders, bevolkt door rugzak- en truidragende blowers, is al lang voorbij. Het genre wordt niet enkel gesmaakt door het grote publiek op festivals en dance-events, ook radio- en televisiestations schrikken er niet voor terug om drum ’n bass te draaien.

Drukbezocht

Stealth Bombers is met z’n achttien edities al zes jaar een gevestigde waarde in het drum ’n bass landschap en veruit een van de meest drukbezochte evenementen in zijn genre. De 3400 bezoekers van de oktobereditie liegen er niet om. Een getal dat oprichters Steven en Tijs niet verwacht hadden: “Vorig jaar organiseerden we Stealth Bombers voor het eerst in de Waagnatie om het vijfjarig bestaan te vieren. Toen konden we rekenen op 2500 man. Ik schrok dus wel even”, vertelt Steven.

Wommel

De allereerste Stealth Bombers vond plaats in het Jeugdhuis De Wommel. “Na de achtste editie merkten we dat we op zoek moesten naar een nieuwe plaats. Hof Ter Loo was voor ons ideaal en daar organiseren we nu elk jaar Stealth Bombers”. De zaal, die nu Trix heet, kan gemakkelijk 1500 mensen onderbrengen.
Naast de tweejaarlijkse edities organiseren Steven en Tijs sinds vorig jaar ook een Heavy Weight Edition in de Waagnatie. Een soort mega-editie om het jaar mee af te sluiten.

Jump-up en wobble

“De populariteit van drum ’n bass heeft het organiseren van Stealth Bombers er niet gemakkelijker op gemaakt”, vertelt Steven. “Het is vooral een kwestie van snel zijn bij het boeken. Neem de Heavy Weight Edition, de headliner die we eerst in gedachte hadden was Andy C maar die was al ettelijke maanden op voorhand volgeboekt. Normaal verving DJ Hype hem, maar de man was net op vakantie.” Chase & Status werd uiteindelijk de ‘headliner’. Een DJ waar Steven erg blij mee was. “In mijn ogen bestaat er geen betere vervanger dan Chase & Status”, besluit hij.

Naast goeie DJ’s moet je er ook voor zorgen dat er genoeg variatie in het aanbod zit. Geen gemakkelijke taak als je evenement rond één bepaald muziekgenre draait, zou je denken. Schijn bedriegt echter, want drum ’n bass bestaat uit verschillende subgenres. “Mensen weten dat wij op Stealth Bombers graag de nadruk leggen op jump-up en wobble en wij houden daar ook rekening mee”, verklaart Steven.

Dat er op Stealth Bombers enkel drum ’n bass gedraaid wordt is niet helemaal waar. In het verleden lieten Ed Rush, Bryan Gee, Cyantific, Dkay en 187 een andere, minder bekende, kant van drum ’n bass zien. Tegenwoordig durven artiesten wel eens dubstep te draaien en dat is niet verwonderlijk. “Artiesten zoals Chase & Status en Fresh zijn nu eenmaal ook dubstep producers. Trouwens, we kunnen ze moeilijk verplichten om een uur lang drum ’n bass te draaien.”

Stealth Bombers & Boarders?

Na zes jaar blijven Steven en Tijs nog steeds trouw aan hun concept. Steven ziet ook geen heil in het opvoeren van het aantal edities in Antwerpen. “Drie Stealth Bombers op een jaar is genoeg. Meer zou een overkill zijn. Twee in Trix en één ‘Heavyweight Edition’ in de Waagnatie.”
Dat wil niet zeggen dat er geen tijd is voor andere (gerelateerde) projecten, vertelt Steven. “Op 29 januari organiseren we bijvoorbeeld samen met Suburb Soundz een evenement in Brugge. ‘Suburb Soundz invites Stealth Bombers’.”

Voor de sneeuwfanaten is er sinds een jaar of vier dan weer Stealth Boarders. Een jaarlijkse traditie die plaatsvindt tijdens de Paasvakantie en waar verschillende DJ’s en ‘partypeople’ Tito en Echo Virus vergezellen naar het Franse skioord Avoriaz om te snowboarden, feestjes te bouwen en waarschijnlijk lawines te veroorzaken.
Voor Stealth Bombers volgend jaar moet je alvast op 19 februari en 7 mei in Trix zijn. Bombs away!

© 2010 – StampMedia – Tekst: Vincent Buyssens, Foto: Tom Clabots

take down
the paywall
steun ons nu!