Interview, Nieuws, Samenleving, Politiek, Lokaal, Antwerpen -

Trekt Uw Plant aangeklaagd voor verkoop en teelt van cannabis

De Antwerpse raadkamer heeft donderdag een twintigtal leden van de Cannabis Social club Trekt Uw Plant doorverwezen naar de correctionele rechtbank voor teelt en verkoop van Cannabis. De zaak zal ergens in het voorjaar voorkomen. De advocaat van enkele beklaagden Jos Vander Velpen vindt het frappant dat het openbaar ministerie een organisatie die niet uit is op winstbejag en binnen de wetgeving handelt op één lijn stelt met pure drugscriminelen. 

vrijdag 16 november 2018 10:52
Spread the love

In mei 2017 viel de politie binnen bij een 20-tal leden van Trekt uw Plant. De inval was bij plantenverzorgers en medewerkers van de vzw. Vijf leden werden voorgeleid en drie leden werden een tijdje aangehouden op verdenking van teelt, bezit en handel van verdovende middelen en witwas. De aangehouden leden zijn na enkele weken vrijgelaten. Het openbaar ministerie beslist nu om de 20-tal plantenverzorgers en medewerkers van Trekt Uw Plant toch te vervolgen voor teelt en verkoop van cannabis.  

Een doorn in het oog

“Het openbaar ministerie gaat ervan uit dat de vzw Trekt uw Plant zich met de teelt van cannabis wil verrijken terwijl het omgekeerde het geval is. Het is duidelijk dat bij Trekt Uw Plant de gezondheid voorop staat. Zowel voor de leden die gebruiken om medische redenen (nvdr. een groot deel van de leden is chronische pijnpatiënt die alleen nog soelaas vindt bij cannabis). Als voor de leden die op een verantwoorde manier recreatief willen gebruiken. Trekt uw Plant probeert dat net op een transparante manier te doen binnen het kader van de wettelijke krijtlijnen. En daar draait de hele discussie om. Trekt uw Plant is blijkbaar een doorn in het oog van het openbaar ministerie”, zegt Jos Vander Velden.

Trend naar decriminalisering

“De aanklacht is ook opmerkelijk”, vervolgt Van der Velpen, “net nu je op heel wat plekken in de wereld een omgekeerde beweging ziet, namelijk een decriminalisering van het cannabisgebruik. Ik hoorde onlangs dat zelfs Thailand, wat toch niet bepaald het meest vooruitstrevende land is op dat gebied, medicinaal gebruik van cannabis wil decriminaliseren.” 

Andere landen waar medicinaal en of recreatief gebruik van Cannabis onlangs is gedecriminaliseerd, zijn Canada, Mexico en Zuid-Afrika. Bekijk hier de volledige lijst.

“Het pijnlijke is dat deze mensen die niet uit winstbejag handelen en die trachten om binnen de krijtlijnen van de wet te blijven op dit ogenblik op één lijn gesteld worden met pure drugscriminelen”, besluit Vander Velpen. 

Opgericht in 2006

De vzw Trekt Uw Plant (TUP) werd in 2006 opgericht als eerste Cannabis Social Club van België en telt 400-tal leden. TUP komt op voor het recht op teelt voor eigen gebruik door volwassenen. In de vereniging verzorgen verschillende leden op biologische wijze hun eigen plant en die van andere leden in kleinschalige persoonlijke kweekplaatsen. Binnen de club is er steeds slechts één plant per lid in teelt.

Ze baseren zich op de ministeriële richtlijn die het bezit van één cannabisplant, door een meerderjarige, bestemd voor persoonlijk gebruik, zonder verzwarende omstandigheid noch verstoring van de openbare orde, buiten vervolging stelt. 

TUP is in het verleden reeds tweemaal vervolgd geweest, maar heeft telkens de vrijspraak bekomen bij het Antwerpse Hof van Beroep.

Wanneer deze zaak juist voorkomt is nog niet bekend. Het openbaar ministerie moet nog een datum prikken. Verwacht wordt dat het ergens in het voorjaar zal zijn.  

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!