Bron: Mooimakers.be
Milieu, België, Lokaal, Antwerpen - Mooimakers

Peuken op de Noordpool

Sigarettenpeuken zijn veel vervuilender dan vaak wordt gedacht. Die boodschap wil Mooimakers, het initiatief tegen zwerfvuil en sluikstorten in Vlaanderen, vandaag kracht bij zetten door middel van een nieuwe actie. Het plaatst daarvoor een ijssculptuur op het Astridplein, aan het Antwerpse Centraal Station, gevuld met peuken.

woensdag 27 februari 2019 00:11
Spread the love

Om de huidige inspanningen tegen zwerfvuil kracht bij te zetten, stelt Mooimakers een speciaal kunstwerk voor. Het ijssculptuur in de vorm van een ijsbeer kun je vandaag bezichtigen aan het Centraal Station. Wie een kijkje dichterbij neemt, ziet echter dat het niet zomaar een sculptuur is, maar eentje die gevuld is met sigarettenpeuken. Want wie zijn peuk op de stoep, in de goot of het riool gooit, vervuilt zo ook rivieren, de zee en ons milieu. Onderzoekers hebben hierdoor zelfs al peuken gevonden op de Noordpool.

3 biljoen peuken per jaar

Jaarlijks worden wereldwijd zo’n 3 biljoen peuken weggegooid – dat is 3 miljoen keer een miljoen sigaretten. En dat is verontrustend. Want in tegenstelling tot wat je zou denken, zijn sigarettenfilters helemaal niet biologisch afbreekbaar. Het duurt tot wel vijftien jaar voor ze vergaan, en zelfs dan blijven giftige stoffen achter. Stoffen die dodelijk zijn voor dieren en misschien later weer op je eigen bord belanden. 

In 2018 visten wetenschappers in het kader van een onderzoek zo’n 2,5 miljoen peuken uit de oceaan. In Vlaanderen zelf maken ze de helft uit van alle stukken zwerfvuil. Die ene peuk die je misschien weggooit, maakt zo deel uit van een hele hoop overlast. En dat is jammer, want er zijn in het hele land vele vuilnisbakken en zakasbakken voorzien om je sigaret weg te gooien.Bron: Mooimakers.be

De huidige actie loopt tijdens het World Resources Forum, een congres over circulaire economie als oplossing voor de klimaatverandering. Mooimakers wil zo niet enkel voorbijgangers sensibiliseren, maar ook de peukenproblematiek wereldwijd op de agenda zetten van bedrijfsleiders, beleidsmakers en wetenschappers.

Wil je zelf iets ondernemen tegen zwerfvuil? Dat kan. Door afval meteen in de vuilnisbak te gooien of te bewaren tot je er eentje tegenkomt op straat of thuis. Zie je het groter? Neem dan zeker eens een kijkje op www.mooimakers.be.

take down
the paywall
steun ons nu!