Verslag, Nieuws, Milieu, België, Bond Beter Leefmilieu, Milieubeweging, Joke Schauvliege, Besparingen, Vlaamse regering -

“Vlaamse regering heeft weinig respect voor milieubeweging”

Milieuverenigingen voerden vrijdag actie op het Martelarenplein. Bij aanvang van de ministerraad maakten zij aan de Vlaamse regering hun ongenoegen duidelijk over de besparingen die de sector treffen. "Wij zijn goed voor slechts 3 procent van de middelen binnen het domein leefmilieu, maar moeten wel 40 procent van de besparingen slikken", zegt Danny Jacobs, directeur van Bond Beter Leefmilieu.

vrijdag 22 oktober 2010 19:15
Spread the love

Update 19u00:

De Vlaamse regering bleef niet helemaal ongevoelig voor het protest en besliste om het Tandem-programma te laten uitdoven in plaats van onmiddellijk stop te zetten. Het programma helpt gemeenten en provincies een lokaal milieubeleid te ontwikkelen. “De besparingen worden gemilderd, maar komen nog steeds zwaar aan. We hebben hier een catastrofe vermeden, maar echt gelukkig kun je natuurlijk niet zijn als je voor de reguliere subsidies dubbel zoveel moet inleveren als voorzien”, zegt Danny Jacobs, directeur Bond Beter Leefmilieu.

_________

Vertegenwoordigers van de milieubeweging – ondersteund door onder meer het ACW en de Verenigde Verenigingen – gingen vrijdagmorgen postvatten op het Martelarenplein waar de ministers van de Vlaamse regering samenkwamen voor de wekelijkse ministerraad.

De milieubeweging kreeg onlangs te horen dat er extra bespaard moet worden. Het totale subsidiebudget van de Vlaamse milieuverenigingen zou daardoor dalen met 2.275.000 euro.

Dat is een pak meer dan eerder werd aangekondigd. “Aanvankelijk moest iedereen inleveren volgens het kaasschaafprincipe. Twee procent besparen op de structurele subsidies en vijf procent op de projectsubsidies. Voor de milieubeweging kwam dat neer op een besparing van 428.000 euro. Maar nu moeten we plots vier keer zoveel ophoesten”, zegt Danny Jacobs van Bond Beter Leefmilieu.

Minister van Leefmilieu en Cultuur Joke Schauvliege (CD&V) moet immers 3,7 miljoen euro extra besparen in het departement Leefmilieu en gaat die vooral zoeken bij de milieubewegingen.

Danny Jacobs: “De milieubeweging heeft zich de afgelopen jaren gedragen als een strategische partner van de Vlaamse regering, al was dat niet altijd evident. Wij hebben ons bijvoorbeeld ten volle ingezet binnen Vlaanderen in Actie. Wij verwachten dat ook de regering ons als partner erkent. Maar nu krijgen we te horen dat wij eigenlijk geen volwaardige partner zijn. Dat getuigt van weinig respect voor het maatschappelijke werk dat we verzetten.”

Volgens Jacobs treffen de besparingen alle organisaties. Er zou een twintigtal arbeidsplaatsen op de tocht staan.

take down
the paywall
steun ons nu!