Meer drugsgebruik in ontwikkelingslanden
Verslag, Nieuws, Wereld, Drugs -

Meer drugsgebruik in ontwikkelingslanden

Drugsgebruik stijgt in ontwikkelingslanden terwijl het in industrielanden grotendeels gestabiliseerd is. Dat blijkt uit een nieuw rapport van het Office on Drugs and Crime van de Verenigde Naties (Unodc).

donderdag 24 juni 2010 11:41
Spread the love

Drugsgebruik kan in ontwikkelingslanden grotere schade aanrichten dan in rijke landen, stelt het Unodc. Het World Drug Report 2010 dat gisteren werd gepubliceerd, wijst op een verandering in het wereldwijde drugsgebruik: er worden nieuwe soorten drugs gebruikt en nieuwe markten aangeboord.

“De rijke landen hebben hun drugsgebruik grotendeels gestabiliseerd en in sommige gevallen gereduceerd. Maar ontwikkelingslanden hebben te maken met een opkomend probleem”, zegt Antionio Maria Costa, directeur van het Unodc.  

Costa noemde de zwakkere gezondheidszorg, grenscontroles en behandelingsprogramma’s in ontwikkelingslanden als redenen tot bezorgdheid over deze trend.

West-Afrika

Het rapport wijst op de stijging van heroïnegebruik in Oost-Afrika en cocaïnegebruik in West-Afrika en Latijns-Amerika, en de stijging van de productie van synthetische drugs in het Midden-Oosten en Zuidoost-Azië.

Momenteel voeren de rijke landen de statistieken echter nog aan als het gaat om drugsgebruik.  Hoewel er 2,7 miljoen cocaïnegebruikers zijn in Zuid en Centraal-Amerika en het Caraïbische gebied en een opwaartse trend merkbaar is in West-Afrika, zijn Noord-Amerika en Europa samen nog steeds goed voor 70 procent van de wereldwijde cocaïnevraag. West-Europa is met 26 procent van de wereldwijde markt de grootste heroïnegebruiker, gevolgd door Rusland en China.
 
Illegaal drugsgebruik is in rijke landen aan verandering onderhevig. Het cocaïnegebruik daalde in de afgelopen jaren aanzienlijk in de VS, terwijl het aantal cocaïnegebruikers in Europa in de afgelopen tien jaar verdubbelde. In Noord-Amerika wordt echter nog steeds meer gebruikt dan in Europa. Noord-Amerika telde in 2008 5,3 miljoen gebruikers. In de Noord-Amerikaanse markt werd 37 miljard dollar (30 miljard euro) omgezet. Europa telde 4,1 miljoen gebruikers en een omzet van 27.6 miljard euro.

Nieuwe smokkelroutes

De toegenomen vraag vanuit Europa zorgde ervoor dat nieuwe smokkelroutes en netwerken ontstonden. West-Afrika werd daardoor een belangrijk spil in de cocaïnesmokkel vanuit de Andes. Het Unodc vreest dat dit instabiliteit in de doorvoerlanden in de hand kan werken.

Er zijn ook verschuivingen in het type drugs dat wordt gebruikt. Zowel het gebruik van synthetische drugs zoals amfetaminen en xtc, als het misbruik van medicijnen die op recept verkrijgbaar zijn, neemt toe.

Matthew Berger | IPS

take down
the paywall
steun ons nu!