“G20, pak de financiële sector aan”
Wereld, Economie, Samenleving -

“G20, pak de financiële sector aan”

Gaat de wereld eindelijk maatregelen nemen om het financieel systeem dat de mondiale economie in crisis stortte aan banden te leggen? 150.000 Europeanen vragen dat de grootste economieën alvast een belasting op financiële transacties zouden invoeren. Ze doen dat nu omdat hun ministers van Financiën op 26 en 27 juni samenkomen in de Canadese stad Toronto.

donderdag 24 juni 2010 15:39
Spread the love

De Groep van 20 – of G20 – bestaat uit de ministers van Financiën en de Gouverneurs van de Centrale Banken van negentien grote landen aangevuld met de Europese Unie. Die club mag dan wel fier rapporteren over al haar inspanningen om de economie uit de crisis te helpen en de financiële wereld regels op te leggen, vooral dat laatste is ver van de waarheid.

Op de financiële markten kunnen speculanten, vrijwel onbelemmerd en zonder enige democratische verantwoording te moeten afleggen, landen als Griekenland of Spanje onder vuur blijven nemen om zichzelf te verrijken. De factuur sluizen ze door naar die samenlevingen. Hun regeringen moeten de verarming – onder de druk van diezelfde markten – op hun bevolkingen afwentelen en hun publieke voorzieningen inperken.

“We willen actie, nu”

Velen zijn die georganiseerde onmacht tegenover de financiële sector beu. De jongste maanden ondertekenden 150.000 Europese burgers een petitie die er kwam op initiatief van organisaties als Attac en 11.11.11.

De ondertekenaars spreken hun steun uit voor een belasting op financiële transacties, de zogenaamde Tobintaks. Zij richten hun vraag aan de G20 en dringen er op aan dat de financiële sector haar rechtvaardig deel van de crisis zou betalen. Dat kan best met een belasting op de handel in alle financiële producten. De opbrengst daarvan kan dan dienen om de sociale kosten van de crisis te betalen, om de ongelijkheid te bestrijden en om publieke voorzieningen zoals scholen en gezondheidszorg te financieren.

“Laat ons durven dromen'”

Ook ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw laat van op het wereldcongres van het Internationaal Vakverbond in Vancouver – aan de andere kant van Canada – weten dat zijn organisatie veel verwacht van de G20: meer regels voor de financiële sector, investeringsmiddelen voor de financiering van een duurzame economie, en natuurlijk ook die taks op financiële transacties.

De Leeuw pikt het niet dat vakbonden niet welkom zijn op de G20. De internationale organisaties moeten veel democratischer worden, met een veel belangrijker rol voor de (nvdr: veel democratischer) Internationale Arbeidsorganisatie en voor het Internationaal Vakverbond. Hij beëindigt zijn oproep met: “Laten we ambitieus zijn. Laat ons durven dromen. Laten we van 7 oktober, de dag van Waardig Werk, een mobilisatiedag maken voor een nieuw economisch, sociaal en ecologisch model.”

take down
the paywall
steun ons nu!