Leeft BHV in Kinshasa?

 

Nieuws, Afrika, Politiek, België, Congo, BHV, Belgische politieke toestand, Perscommentaar, Kinshasa, Le Potentiel, L'Observateur -

Pauvres belges! Reacties uit Congo op de politieke crisis

Belgische politici hebben altijd wel een mening klaar over de politieke zeden en gewoonten in onze oud-kolonie Congo. Maar wat denken de Congolezen nu over de zoveelste Belgische politieke crisis? Leeft BHV in Kinshasa? DeWereldMorgen.be ging grasduinen in enkele commentaarstukken die vrijdag in de Congolese pers verschenen.

vrijdag 23 april 2010 17:22
Spread the love

Als minister van Buitenlandse Zaken had Karel De Gucht (Open VLD) zich in Kinshasa een kwalijke reputatie opgebouwd met zijn franc parler tegenover de Congolese leiders, die hij van onbekwaamheid en corruptie beschuldigde.

DeWereldMorgen.be ging grasduinen in enkele commentaarstukken die vrijdag in de Congolese pers verschenen over de Belgische crisis.  

Zowel Le Potentiel als L’Observateur, twee kranten uit Kinshasa die ook online verschijnen, berichten op vrijdag vrij uitgebreid over het ontslag dat de Belgische premier Yves Leterme (CD&V) donderdag aan koning Albert II heeft aangeboden naar aanleiding van de BHV-crisis.

Onophoudelijk gekibbel stort land in crisis

Voor Kléber Kungu, journalist bij L’Observateur in Kinshasa, is het onbegrijpelijk dat de regering-Leterme II het al voor bekeken houdt nauwelijks vijf maanden na het aantreden van deze coalitieregering.

De schuld voor het ontslag wordt volledig bij de Vlaamse liberalen gelegd die niet meer willen onderhandelen in het symbooldossier over het statuut van BHV. “België is voor de zoveelste keer in een politieke crisis gestort door het onophoudelijke gekibbel tussen Franstaligen en Vlamingen over taalgebonden dossiers”, schrijft Kungu. “En dat op maar goed twee maanden alvorens België het EU-voorzitterschap moet opnemen!”

Hij citeert ook uit het communiqué van het Paleis waarin gewezen wordt op de ‘moeilijke economische omstandigheden die het welzijn van de burgers in gevaar dreigt te brengen en de Europese rol die België moet gaan spelen’. De huidige crisis komt wel op een erg ongelegen moment, besluit Kungu.

De Vlaamse partijen willen de territoriale integriteit van hun taalgebied voor eens en voorgoed duidelijk afbakenen, de Franstaligen willen uitzonderingen afdwingen ter bescherming van de Franssprekende minderheid in de Vlaamse Rand rond de hoofdstad. Dit soort van ‘etnische spanningen’ tussen de twee grote gemeenschappen van België vergiftigen het politieke klimaat in dit land nu al tientallen jaren, schrijft L’Observateur.

Wat als België zou verdwijnen?

Als de meest radicale Vlamingen hun eisen (onafhankelijkheid) zouden kunnen doordrijven, zou dat zeker het einde van het koninkrijk betekenen. Maar wat als België als staat zou verdwijnen? Het geduld van de Vlamingen is op en volgende week willen ze eenzijdig een stemming over BHV uitlokken in het federale parlement, waar ze in de meerderheid zijn. Nu verkiezingen organiseren, lijkt voor L’Observateur geen goede optie: te kort voor het EU-voorzitterschap en de kans dat de meest radicale Vlamingen er alleen maar garen zouden bij spinnen, is te groot.

De krant citeert een opiniepeiling van La Libre Belgique die laat uitschijnen dat 40 procent van de Vlamingen voor rechtsnationalistische partijen zou stemmen. Kungu laat politicoloog Pierre Vercauteren van de Universiteit van Mons aan het woord. Die zegt dat “de toestand erger is dan ooit te voren en het voortbestaan van België op lange termijn ernstig in gevaar komt.”

Dat Leterme al voor de derde keer het ontslag van zijn regering aan de koning aanbiedt, noemt Kungu geen bewijs van ‘goed bestuur’. Hij besluit: “Pauvres belges, als jullie nu ook nog zouden erkennen dat de Congolezen, die jullie hebben gekoloniseerd, ook jullie ziekte hebben geërfd. Bedankt voor die erfenis!”

Pauvres belges, als jullie nu ook nog zouden erkennen dat de Congolezen, die jullie hebben gekoloniseerd, ook jullie ziekte hebben geërfd. Bedankt voor die erfenis!”

Rechten van de minderheid

Matshi, de commentaarschrijver van Le Potentiel, zegt dat de huidige crisis eigenlijk al 60 jaar aansleept. De staatshervorming raakt maar niet opgelost door de tegenstellingen tussen Franstaligen en Vlamingen. Als een meerderheid de rechten van een minderheid niet wil erkennen, dreigen de extremisten aan het langste zeel te trekken. De rechten van ongeveer 100.000 Franstaligen in Vlaams-Brabant staan op het spel.

Hij citeert oud-premier Wilfried Martens (CD&V) die zich zorgen maakt over het imago van België in het buitenland, zo kort voor het Belgische EU-voorzitterschap. Als België er al niet in slaagt om het eigen huishouden in stand te houden, hoe wil het land dan een leidende rol gaan spelen in het Europa van de 27 lidstaten, vraagt de krant zich af.

Matshi begrijp niet wat degenen bezielt die absoluut aansturen op de splitsing van het land: België is al zo klein en Brussel, als Europese hoofdstad, kan toch alleen maar een voordeel zijn voor beide gemeenschappen. Bij een splitsing verliest België die unieke troef.

Land om een punthoofd van te krijgen

Cheik Fita, een Congolees die al jaren in Brussel woont, houdt ook een blog bij. Donderdagavond schreef hij: “Het is verdorie zwaar om in België politicus te zijn: de economische crisis, een harde winter, het voorzitterschap van de EU dat binnen twee maanden begint, fabrieken die sluiten of over kop gaan, vliegtuigen die aan de grond moeten blijven door een aswolk van een IJslandse vulkaan, de reis van de koning naar Congo waar iedereen iets anders van verwacht en dan ook nog eens BHV moeten splitsen. Je zou van minder een punthoofd krijgen. Wat een land.”
 

take down
the paywall
steun ons nu!