BZN maakte de resultaten van de waardepeiling bekend tijdens een driedaags congres in Antwerpen.

In de voorbije weken en maanden hebben meer dan 8.200 mensen in België op uitnodiging van BZN de waardepeiling ingevuld door te antwoorden op drie vragen in vier keuzetalen (Nederlands, Frans, Duits en Engels). Bij elke vraag volgde een keuzelijst van waarden/gedragingen of kenmerken van de samenleving, met de vraag er telkens 10 te selecteren.

1. Wie ben ik? Hoe zie ik mezelf?
(keuzelijst van 78 persoonlijke waarden)
2. Hoe zie ik onze samenleving vandaag?
(keuzelijst van 93 cultuurwaarden)
3. Hoe ziet een ideale samenleving er voor mij uit?
(keuzelijst van 93 cultuurwaarden)

De eerste vraag peilt naar persoonlijke waarden. De tweede en derde vraag gaan over zogenaamde cultuurwaarden. Hoe zien mensen de huidige cultuur (tweede vraag) en welke waarden zien ze als idealen voor de door hen gewenste cultuur (derde vraag)?

Meer info over de nationale waardepeiling van BZN

Samenleving, België, Samenleving, Samenlevingsopbouw, Waardepeiling -

BZN-waardepeiling: “Vlamingen wensen meer eerlijkheid”

zondag 18 april 2010 15:25
Spread the love

De Bond zonder Naam viert haar 50ste verjaardag. Bij die gelegenheid voert BZN een onderzoek naar de menselijke waarden in de Vlaamse samenleving. Ruim 8.500 mensen beantwoordden reeds de vragenlijst en op donderdag 15 april maakte BZN tijdens een driedaags ‘waardecongres’ de eerste resultaten bekend.

De waarde ‘eerlijkheid’ wordt door de Vlamingen in het onderzoek als de belangrijkste naar voren geschoven.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!