Nieuws, Economie, België, Fair trade, Melk, Melkveehouders, Delhaize -

Belgische Fair trade-melk bij Delhaize

Distributieketen Delhaize gaat Belgische fair trade-melk in zijn rekken zetten. Het bedrijf heeft hierover een afspraak gemaakt met Milcobel, een Belgische coöperatie van melkveehouders. De melk zal worden verkocht tegen een vastgelegde prijs, die hoger zal zijn dan de huidige marktprijs.

vrijdag 9 april 2010 15:45
Spread the love

“Dit akkoord heeft een grote waarde”, zegt Dirk Maes, lid van de coöperatieraad van Milcobel en zelf melkveehouder. “Aan de ene kant is een bedrijf als Delhaize bereid om een vaste prijszetting te aanvaarden, en aan de andere kant wordt Milcobel door Delhaize echt erkend als een geheel van Belgische melkveehouders.”

Precedent

Consumptiemelk is maar goed voor 12 procent van de totale melkproductie, dus het effect van deze afspraak is vooral symbolisch. De opbrengst van de melk zal maar een fractie van een procent van de totale opbrengsten zijn.

“Maar als het een succes blijkt te zijn, en de consumenten dus bereid zullen zijn om het duidelijke prijsverschil te betalen, kan het wel een precedent scheppen voor andere warenhuizen. En dan moet het helemaal niet alleen bij melk blijven”, zegt Maes. De melk zal in in de rekken liggen voor 85 cent.

Delhaize is niet het eerste bedrijf dat fair trade-melk op de markt brengt. Vorig jaar maakte Colruyt al bekend dat het zou samenwerken met drie Waalse boeren om verse melk tegen een eerlijke prijs in hun winkels te verkopen.

“We zijn dus niet de eerste, maar er is wel een duidelijk verschil. Bij Colruyt ging het om drie boeren, en was het veeleer een reclamestunt van het bedrijf. Milcobel vertegenwoordigt 3.000 melkveehouders, een derde van de Vlaams melksector”, aldus Dirk Maes.

Crisis

Vorig najaar kwamen protesterende melkveehouders bijna dagelijks in het nieuws. De sector lijkt zich op dit moment in de beginfase van het herstel te bevinden.

“Ik kan voorzichtig stellen dat de echte crisisituatie nu toch wat voorbij aan het gaan is”, zegt Maes, “er zijn natuurlijk grote verschillen tussen verschillende bedrijven, maar ik denk dat de sector nu ongeveer break-even draait. Hiermee bedoel ik dus dat enkel de kosten terugbetaald kunnen worden.”

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!