Nieuws, Samenleving, Jongeren, Lokaal, Scouts, Kinderen, Genk, Jeugdhuis, Limburg, Chiro, Zwartberg, Jeugdbeweging, Winterslag, Moskee, Watmet -

Achthonderd Genkse jongeren werken samen in Vikingproject

Waar vroeger legertanks in een reusachtige loods van een oude Genkse kazerne stonden, pronkt nu een heuse Vikingboot, gemaakt door honderden jongeren. “Aan het hele project werkten 800 kinderen en jongeren samen,” zegt coördinator Kosta Mavrankis.

maandag 5 april 2010 12:11
Spread the love

“De bedoeling was samenwerking tussen verschillende culturen. En dat is aardig gelukt.” Op 2 april werd de romp van de boot – nog in ruwbouwstaat -omgekeerd. Een hoogtepunt voor de vele jongeren die samen met man en macht deze klus klaarden.

Kosta Mavrankis, coördinator van jeugdhuis Eldorado in Winterslag, kijkt gespannen naar de omkering van de boot. De boot van 1.000 kilo mag niet pardoes op de grond vallen, dat zou doodjammer zijn. Langs twee kanten trekken jongeren aan spankoorden waardoor de boot zachtjes kantelt op autobanden.

“In de zomer zijn we gestart met het Vikingproject. Alles draait rond samenwerking. Vier jeugdhuizen, de Scouts, de Chiro, jongeren van de Turkse en Marokkaanse moskees en speelpleinwerking Muchi, bouwden in 8 bouwploegen aan de boot die als naam Fenrir kreeg, wat in de taal van de Vikings wolf betekent. We werkten 7 dagen op 7, ook in de vakantie. Ons doel was immers om de jongeren een langdurig aanbod te doen.”

“Naast de bouwploegen waren er ook 10 volgploegen. Kinderen van de kinderwerkingen, scouts en Chiro. Zij bouwden een maquette, naaiden samen met vrouwen van het Vrouwencentrum vlaggen, ze timmerden schilden. Zo bereikten we in totaal 800 kinderen en jongeren.  Een derde luik van het project bestond uit de opleiding van vrijwilligers en beroepskrachten in vaardigheden van de  scheepvaart. Ze leerden werken met vlaggensignalen, fluitsignalen en ook knopen leggen .Een laatste onderdeel van het project is het bouwen van een Vikingdorp.”

De jongeren kwamen met de fiets, de brommer of te voet naar de loods . De jongeren van de jeugdhuizen van Zwartberg en Genk-Zuid werden vervoerd met twee mini-busjes.  De jongeren zijn trots op hun boot. De tewaterlating is voorzien op 23 juni. Vier ambassadeurs, twee ministers en vele andere prominenten hebben al toegezegd te komen. Deze maand komt ook de voltallige gemeenteraad op bezoek.

“Ons doel is voor 100% bereikt,” aldus een zichtbaar gelukkige Kosta. “Jongeren en kinderen van verschillende afkomst en verschillende wijken maakten kennis met elkaar en leerden met elkaar samenwerken. De jeugdhuizen bereiken vooral allochtone jongeren, de jeugdbewegingen vooral autochtone. Samen werken aan een boot, bracht hen dichter bij elkaar.”

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!