Foto gemaakt door nerdcoregirl - http://www.flickr.com/photos/nerdcoregirl

 

Samenleving, België, Holebi, Homoseksualiteit, Adoptie -

Holebi’s maken geen kans op buitenlandse adoptie

Drie jaar nadat het voor holebikoppels wettelijk mogelijk werd gemaakt kinderen te adopteren, blijkt het nog steeds een heikele kwestie. Vooral wanneer het om kinderen uit het buitenland gaat.

donderdag 1 april 2010 15:16
Spread the love

Geen enkel koppel slaagde er tot nog toe in om een kind uit het buitenland te adopteren. Wanneer het ging om kinderen uit eigen land zijn amper vier adopties bij holebikoppels afgerond.

Koppels van gelijk geslacht mogen sinds 2006 kinderen adopteren. Van de 638 kinderen die op drie jaar tijd in Vlaanderen geadopteerd werden, gingen er slechts 2 (omgerekend 0,3%) naar een koppel van gelijk geslacht, terwijl vier op de tien aanvragen van holebi-koppels komen.

Lange wachttijd

In de periode tussen 2006 en eind 2008 waren er 1.696 aanmeldingen voor binnenlandse adoptie, waarvan 728 of 42% door ouders van hetzelfde geslacht.

In het aantal afgeronde binnenlandse adopties is dat respectievelijk 83 en 2, met nog eens twee adopties die afgerond werden in 2009. “Dat komt overeen met 5%, het aandeel van holebi’s in de bevolking”, zegt Vlaams parlementslid jan Roegiers (SP.A).

“Dit cijfer lijkt me vrij normaal, omdat je moet rekening houden met de erg lange wachtlijst voor adoptie. Daarbij mag men geen onderscheid maken tussen homo of hetero, en er geen inhaaloperatie van maken voor holebi’s. Geef dat nog twee of drie jaar de tijd en de verhouding zal meer in balans zijn.”

Zuid-Afrika en VS

Een groter probleem ziet Jan Roegiers in adoptie van kinderen uit het buitenland, waar geen enkel holebikoppel in slaagde. “Er zijn maar twee landen die adoptie aanvaarden door een koppel van gelijk geslacht, en dat zijn Zuid-Afrika en de VS. Geen enkele adoptiedienst werkt echter samen met deze landen.”

De enige uitzondering is een Waalse adoptiedienst met contacten in Zuid-Afrika, maar die werkt er samen met een christelijke organisatie, die ook geen holebi-ouders genegen zijn.

Roegiers vraagt minister van Welzijn Jo Vandeurzen een duidelijk beleid te voeren. “De minister subsidieert de adoptiediensten en -ambtenaren en kan hen dus verplichten meer inspanningen te leveren voor holebi’s, door hierrond sterker samen te werken met landen en organisaties. Als dat niet kan of lukt, dan moet hij homoseksuele kandidaat-ouders duidelijk en eerlijk zeggen dat hun kans op slagen vrijwel nihil is.”

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!