De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Wat is België waard? “Met die vele ministers?”

donderdag 9 mei 2024 22:41
Spread the love

Een dialoog op Facebook in twee bedrijven

Eerste stem – [een klaaglied dat je wel vader hoort in diverse toonaarden van cynisme en defaitisme, van klacht en teleurstelling. Deze versie is vrij sereen en gedocumenteerd]

-“Even ter herinnering, nu de verkiezingsstrijd weer gaat losbarsten:
België heeft 6 regeringen : de Federale regering, de Vlaamse regering, de Waalse regering, de regering vd Franse Gemeenschap, de regering vd Duitstalige gemeenschap en de Brusselse regering.
Elk van die regeringen heeft een premier, minister-president, 6 in totaal dus.
Elk van die regeringen heeft een aantal vice- minister-presidenten : 16 in totaal (7 federaal, 3 Vlaamse regering, 3 Waalse gemeenschap, 2 Franse gemeenschap, 1 Duitse gemeenschap). En elk van die regeringen heeft een aantal “gewone” ministers : 24 in totaal (7 federaal, 5 Vlaamse regering, 4 Waalse regering, 2 Franse gemeenschap, 4 Brusselse regering, 2 Duitstalige gemeenschap). Het aantal “staatssecretarissen” op elk niveau laten we nog buiten beschouwing.
In totaal dus 46 ministers : lonen, pensioenen en uittredingsvergoedingen : vele honderden miljoenen euro’s ten laste van de belastingbetaler voor dikwijls totaal overbodige functies.

Geen enkel land ter wereld doet ons dit na. Daarom zijn we ook fier Belg te zijn ! Brussel, door sommigen een hellhole genoemd, Brussel alleen al heeft niet alleen een minister president en vier ministers maar ook een 19-tal politieke kabouters die fungeren als burgemeester.

Ter vergelijking, NY, een stad in de US, met evenveel inwoners als gans België heeft wel geteld 1 burgemeester.
Noteer ook : In de ene Vlaamse regering zetelen 5 gewone ministers, in de 3 Franstalige regeringen zetelen 10 ministers.
Wordt het niet hoog tijd voor een tabula rasa van al die overtollige bestuursniveaus die ons land bovendien verlammen en al die lucratieve postjes, waarvoor nu weer zo hard gestreden zal worden, af te schaffen. En terwijl we toch bezig zijn: meteen ook die vermaledijde partijfinanciering bij het groot vuil te zetten.”

(De auteur is een wat oudere man van brede culturele interesse en -kennis, met militaire ervaring en graad)

Antwoord

2.Mij lijkt dit geen ondergangsformule.
Dit is Historisch gegroeid en heeft dus zeker zijn redenen.

Met als resultaat een beeld dat gezien mag worden, dat er mag zijn, toch?

Een klein en vrij bescheiden land, maar een van de naties met de meest humane regimes.
Goed verkeersnet, trein en autosnelweg, zelfs vlot verbonden via de lucht.
Uitstekend onderwijs, ook op de hoogste niveaus.
Schitterende state of the art medische competentie en Gezondheidszorg, die bovendien cutting edge veel meer betaalbaar is voor alle inwoners, welvarend of lagere klasse,

ook in vergelijking met het grote, machtige en trotse Amerika.

Bovendien zijn de mensen, zo getuigen veel bezoekers en immigrants, vriendelijk in dit land tussen Noordzeestrand en Ardense heuvels.

Logisch ook, als je zonder vrees over alles mag spreken, bijvoorbeeld in de publieke ruimte, op de trein of op restaurant.
In hoeveel andere landen en continenten moeten burgers bang zijn dat een standpunt wordt overgebriefd aan de politie?

Met vreselijke gevolgen ook nog.

België blijft best.

Veel ministers?

《Don’t change a winning team.》

 

[Het percentage klagende zielen vind ik wel vreemd en lastig, soms. 😉]

steunen

Steun voor een nieuwe website

We hebben uw hulp nodig voor een essentiële opfrissing van de website. Om die interactiever, sneller en gebruiksvriendelijker te maken hebben we 30.000 euro nodig. Elke bijdrage, groot of klein, helpt. Met uw donatie ondersteunt u onafhankelijke journalistiek die de verhalen blijft brengen die er echt toe doen. Laat uw hart spreken.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!